Naponta 80 milliószor nézik meg, egy mobilapp lehet az ügy hátterében.

Bizarr helyzetre derült fény a Wikipediánál, tavaly nyáron az egyik pillanatról a másikra egy kopasz őszirózsa fotója vált az abszolút legnépszerűbb médiaállományává, a Symphyotrichum novi-belgii szócikk illusztrációs képéről van szó. A virág fotóját korábban naponta pár száz alkalommal töltötték be az internetezők, ám augusztus eleje óta már napi 80 millió körül jár a lekéréseinek száma. A szingapúri Wikipedia-adatközpont forgalmának 20%-át teszi ki ennek az egyetlen képnek a kiszolgálása.

Kopasz őszirózsa, avagy Symphyotrichum novi-belgiiForrás: TeunSpaans / Wikipedia

A bizarr jelenséget vizsgálva a Wikipedia illetékeseinek feltűnt, hogy a fotót masszív mennyiségű és rendkívül változatos indiai IP-címekről töltik be, ráadásul a képre irányuló lekérések ismétlődő mintákat követnek. Jelen pillanatban az a feltételezés, hogy a fotót valamiféle népszerű mobilapp használhatja, talán ez lehet az elindításakor felbukkanó töltőképernyőjén.

Ez önmagában nem lenne gond, hiszen a licence alapján a készítő nevének feltüntetésével szabadon felhasználható a fotó, viszont egy efféle szituációban a mobilapp adatállományai között kellene lennie a képnek, hogy az elindításakor a mobileszköz háttértáráról töltődjön be. Így gyorsabban jelenne meg, nem terhelné agyon a Wikipedia adatközpontját, továbbá nem okozna minden egyes appindításkor adatforgalmat a felhasználóknál. A mobilnetes kapcsolatot használók biztosan nem örülnek neki, hogy virág fotójának újbóli és újbóli letöltése teljesen szükségtelenül pazarolja az adatkeretüket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!