Nem tetszik a cégnek Észak-Dakota állam egyik törvényjavaslata.

Ritkán kerül a hírekbe az Egyesült Államok csupán 762 ezer fős népességű Észak-Dakota állama. A közigazgatási egység most az Apple felbosszantásával tett szert némi hírnévre, a szenátusában a belátható jövőben napirendre kerülhet egy a vállalat számára rendkívül kellemetlen törvényjavaslat.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/Justin Sullivan

A jelenleg még előkészítési fázisban lévő javaslat alapvetően három dolgot tiltana meg az Apple és a techcég társai számára:

  • nem kötelezhetnék a kütyüikre appokat fejlesztőket arra, hogy exkluzívan egyetlen programbolton keresztül juttathassák el a termékeiket a fogyasztókhoz,
  • nem kötelezhetnék a fejlesztőket a saját fizetési rendszerük használatára,
  • továbbá nem állhatnának bosszút az alternatív lehetőségekkel élő fejlesztőkön.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a törvény elfogadása esetében Észak-Dakotában az Apple-nek lehetővé kellene tennie az App Store-on kívülről érkező appok telepítését az iEszközökre, továbbá az App Store kínálatában lévő appoknak sem kellene a saját fizetési rendszerét használniuk például a mikrotranzakciós vásárlások feldolgozásakor.

Erik Neuenschwander, az Apple magánszféravédelmi szoftveres menedzsere szerint a törvényjavaslat „elpusztíthatná a jelenlegi formájában ismert iPhone-t", továbbá „aláásná az iPhone-ba gyárilag beépített adatvédelmet, biztonságot, megbízhatóságot és teljesítményt".

A törvény ugyan nem említi az Apple nevét, azonban nyilvánvalóan a vállalat üzleti praktikái inspirálták. Ettől függetlenül a Google-t is érintené, hiszen az sem engedi meg a fejlesztők számára, hogy alternatív fizetési rendszert használjanak a Play Áruházban lévő alkalmazásaikban.

Amennyiben elfogadnák a törvényt, akkor az csak Észak-Dakota államban volna érvényes, így az anyagi következménye is erősen limitált volna az érintett techcégek számára. Ami ennél sokkal veszélyesebb az üzleti érdekeikre, hogy mintául szolgálhatna más államok és országok döntéshozói számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!