Drámaian elkeseredettek a PC-s játékosok

nvidia gigabyte geforce gtx 1050 ti videokártya grafikus kártya
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti (GV-N105TOC-4GD)
Vágólapra másolva!
Visszatért és aranyáron fogy a GeForce GTX 1050 Ti.
Vágólapra másolva!

Évek óta az ág is húzza a számítógépes játékosokat: először a memória és az SSD ára lőtt ki az egekbe, utána hiány lett az Intel processzorokból, majd a videokártyákat vásárolták fel a kriptobányászok. Jelen pillanatban nagyon drágák a processzorok és az alaplapok, az új generációs videokártyákból soha nem sikerült eleget gyártani, ráadásul a hirtelen visszatért kriptobányászok is újból nekiestek a limitált készleteknek. Hab a tortán, hogy mivel ők sem képesek eleget venni belőlük, így már a GeForce RTX 3000 videovezérlős laptopokat is elhappolják a gamerek elől.

Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti (GV-N105TOC-4GD) Forrás: Gigabyte

Mindezek után most fény derült egy egészen morbid fejleményre: a problémákra válaszul az NVIDIA és a videokártyák gyártói visszahozták a sírból a 2016 őszén bejelentett, még Pascal architektúrás GeForce GTX 1050 Ti grafikus vezérlőt. A 4 GB GDDR5 memóriával szerelt termék a mai napig megfelel a Full HD felbontásban való játékra, bár persze az újabb címek esetén azért erősen vissza kell venni a beállításokból a tisztességes képkockasebességhez.

A videokártya már annak idején sem volt kifejezetten olcsó, hazánkban normál esetben olyan 50-60 ezer forint környékén ment, azonban jelenleg 70 ezer forint alatt már alig kapható, és az ártrendeket figyelembe véve nem lehetetlen, hogy a régebbi készletek elfogyását követően egy ideig 80 ezer forint körül állhat be a tipikus ára.

Az árazás botrányos, de látszólag hazánkban és külföldön is van éppen elég elkeseredett gamer, aki hajlandó ennyit kifizetni érte.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!