Felismeri műholdképről a híres tájakat, épületeket? Kvíz!

műhold, kép, fotó, piramis
A Kheopsz piramis műholdképe.
Vágólapra másolva!
Biztonságos és kényelmes utazásra indulunk a világ körül műholdas fotók segítségével. Tartsanak velünk, és játszunk egyet!
Vágólapra másolva!

Bár katonai-politikai szinten talán szóba került már korábban, de a nyilvánosság előtt elsőként Arthur C. Clark író vetette fel az űrbe juttatott mesterséges kommunikációs égitestek, az úgynevezett műholdak megalkotásának elvi lehetőségét 1945-ben. Hogy ez milyen kiváló gondolat volt, azt tökéletesen alátámasztja, hogy nem sokkal később meg is kezdődtek az első ilyen célú kísérletek, a németektől megszerzett V2 típusú rakétákkal mind amerikai, mind szovjet részről. Az első műholdat ez utóbbi nagyhatalom juttatta fel az égbe 1957-ben a Szojuz 1 személyében. Arra sem kellett sokat várni, hogy egy működőképes kamerát építsenek egy szatellitre, hiszen már 1960-ban elkészült az első műholdkép.

Azóta a technológia persze rengeteget fejlődött: A képi szenzorok, illetve a képfeldolgozó chipek mérete folyamatosan csökkent, teljesítményük ezzel párhuzamosan nőtt. Ezzel együtt pedig értelemszerűen állandóan javult a képek minősége.

Jelenleg a Föld körül keringő rengeteg műhold között számos olyan akad, amelynek egyik vagy kizárólagos feladata a felszín fényképezése.

Az elkészült felvételek jó része bárki által hozzáférhető, és nagyon izgalmas, érdekes dolog a magasból fürkészni a való életben teljesen más perspektívából megismert tájakat vagy emberi alkotásokat. Mostani kvízünkben e második csoportra, azon belül is a híresebb emberkéz által teremtett objektumokra koncentrálunk. A feladat egyszerű, az a kérdés, hogy mit látunk a képen. A kvízhez jó szórakozást kívánunk, és mindenkit arra biztatunk, hogy az elért eredményét ossza meg velünk és a többiekkel az Origo Techbázis Facebook-oldalán.