A Samsung chipgyártása is leállt Austinban

Informatikai szektor, adatmentés advancement BLUR differential focus chip computer chip circuit board circuit complexity ELECTRONICS TECHNOLOGY future futuristic hacking hardware idea indoors innovation interaction networking communication laptop computer
Close up of mother board of laptop
Vágólapra másolva!
Az áramszolgáltatók a termelés szüneteltetésére kérték a nagyfogyasztóikat.
Vágólapra másolva!

A világ számos pontjához hasonlóan az egyesült államokbeli Texas államban is jelentős gondokat okoz az extrém téli időjárás. A múlt hét végén lecsapott Uri hóvihar fennakadásokat okozott a szélerőművek működésében és az áramfejlesztésre használt földgáz ellátásában, megrongálta a villamoshálózatot.

A kép csak illusztráció Forrás: Cultura Creative/Rafe Swan

Az óriási ellátási zavarok tetejébe ráadásul a hideg miatt kilőtt az áramigény, így rövidebb időre milliók, hosszabb időre százezerek maradtak áram nélkül. Az energiacégek mesterséges áramszünetekkel próbálják elejét venni annak, hogy komplett Texas áramellátása összeomoljon a túlfogyasztás miatt, a probléma kezelése érdekében pedig a nem kritikus fontosságú tevékenységeket végző nagyfogyasztókat leállásra kérték az áramszolgáltatóik.

Ennek köszönhetően Austin városában többek közt a Samsung, az NXP és az Infineon is kénytelen volt felfüggeszteni a chipgyártó üzemei működését, ezzel óriási terhelést levéve a botladozó infrastruktúra válláról. A helyzet természetesen óriási érvágás a vállalatok számára, azonban nem tudnak mit tenni: ha ellenkeznek és váratlanul elmegy az áram az üzemekben, akkor masszívan nagyobb káruk keletkezik, mintha kontrollált módon leállítanák néhány napra a gyártást.

Egyelőre nem világos, hogy mikor állhat helyre Texasban az áramellátás, az Uri nyomában szerdán újabb hóvihar érte el az államot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!