A jelek szerint mérlegelni kezdte a mikrotranzakciók ár-érték arányát.

Az egyik első nagy szenzációt keltett iPhone-appnak a 2008 augusztusában megjelent I Am Rich bizonyult, ez semmiféle funkcionalitást sem kínált, cserébe régiótól függően 999 dollárba, 799 euróba vagy 599 fontba került. A célja annyi volt, hogy a gazdagok státuszszimbólumként mutogathassák a mobiljukon, az Apple úgy egy nap után kitiltotta az áruházból.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Johannes Eisele

Az incidens természetesen csak a felhasználók mobilappokon keresztüli megfejésének kezdete volt, az elmúlt bő egy évtizedben ki tudja hány botrány robbant ki többek közt a ragadozó mobiljátékok mikrotranzakciói miatt. Az Apple nem volt hajlandó mit kezdeni ezzel a problémával, nem kívánt újból erkölcsi alapon állást foglalni az ügyben, de részben jogi okból szülői felügyeleti funkciókat azért épített a mobileszközeibe, hogy legalább a gyerekek eszement pénzköltését megakadályozhassák a szülők.

Néhány nappal ezelőtt egy appfejlesztő konkrét példával felhívta rá a figyelmet, hogy a Play Áruházhoz hasonlóan az App Store is tele van rosszindulatú alkalmazásokkal, amelyek előfizetéseken keresztül megkopasztják a mobilozókat, némelyik éves szinten millió dolláros bevételt generál. Nem értette, hogy Apple ellenőreinek miért nem tűnnek fel ezek, mikor az új appok és az appfrissítések beküldéskor rutinszerűen szeretik apró-cseprő dolgokra hivatkozva pokollá tenni a fejlesztők életét.

A 9to5Mac beszámolója alapján úgy tűnik, hogy a kínos leleplezéssel összefüggésben az Apple kiadhatta az ukázt az appokat ellenőrzőknek a vételi és mikrotranzakciós árak mérlegelésére, az észszerűtlenül magasnak tűnő összegeket elkérő appokat vissza kell dobniuk.

Erre úgy derült fény, hogy a napokban túl magas árakra hivatkozva nem kapott zöld utat egy mobilapp.

Jelen esetben az ellenőr pont rosszul ítélte meg a helyzetet, a kérdéses appnak egy webszolgáltatás fizetős programozási felületeihez kell hozzáférnie a funkciójának nyújtásához, ennek a költségét kellett beépíteni a díjába. A fejlesztőjének sikerült elmagyaráznia a helyzetet az Apple ellenőrének, így az végül jóváhagyta a szoftver App Store-ban való publikálását.

Jó kérdés, hogy vajon a mobiljátékok esetében történik-e valamiféle változás az újmódi eljárásnak köszönhetően.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!