Ráadásul rögtön repülni készül a vörös bolygón.

Óriási hírt kaptak az űrkutatás szerelemesei a héten, magyar idő szerint csütörtök késő este sikeresen landolt a Marson a nagyjából terepjáró méretű Perseverence. A NASA marsjárója a tervek szerint a következő majdnem két földi évben a mikrobális élet nyomai után fog kutatni a bolygón.

Az Ingenuity 1:1 méretarányú modelljeForrás: AFP/Patrick T. Fallon

Ez ráadásul nem a teljes történet: a Perseverence nem egyedül landolt a Marson, vitte magával a technológiai demonstrációs célokat szolgáló Ingenuity mini helikoptert is. Ez nem rendelkezik specifikusan tudományos kutatásokra kitalált hardverekkel, ugyanis önmaga a kísérlet: ha minden jól megy, akkor az Ingenuity lesz az első olyan ember alkotta eszköz, amely kontrollált repülést fog végrehajtani a Földön kívül.

Ráadásul részben autonóm módon: sok döntést kell majd magától meghoznia, mivel az adatkommunikációban való nagy késleltetés miatt nem lehet közvetlenül irányítani a Földről.

Az Ingenuity további érdekességét a szoftvere jelenti: a mini helikopterrel megérkezett a Linux a Marsra, a NASA által pár éve nyílt forráskódúvá tett F Prime repülésvezérlő keretrendszer fut rajta.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!