Megfelelő felbontású kijelző nélkül is lejátszhatóak lehetnek 4K-ban a videók.

Újabb változtatást kezdett csendben elérhetővé tenni az androidos mobilappjában a YouTube, hamarosan már az olyan mobilokon és táblagépeken is hajlandó lehet 4K felbontásban lejátszani a megfelelő videókat, amely nem rendelkeznek 4K felbontású kijelzővel. Eddig a mozgóképek elméletben elérhető maximum felbontása a megjelenítő pixelszámától függött, azaz ha például 1920×1080 pixeles volt egy mobil kijelzője, akkor legfeljebb a mozgóképek Full HD (1080p) verziója volt elérhető rajtuk.

A kép csak illusztrációForrás: mikoto.raw / Pexels

Egyelőre nem világos, hogy a YouTube új lehetősége univerzálisan elérhető lesz-e a felhasználók számára, könnyen elképzelhető, hogy a készülékeknek hardveres és szoftveres követelményeknek kell megfelelniük az aktívvá válásához. Akármi is legyen a helyzet, a mobiloknak olyan erős videóvezérlővel kell rendelkezniük, amely képes megfelelő sebességgel dekódolni 4K-s mozgóképeket, majd leskálázni alacsonyabb felbontásra a képkockáikat, mindezt természetesen röccenésmentesen.

Ez a mutatvány még az újabb, középkategóriás mobilok esetében is túl nagy kérésnek bizonyulhat.

Persze ha elérhetőnek bizonyul a lehetőség, akkor sem lesz kötelező használni, hiszen magasabb felbontást kiválasztva sokkal gyorsabban merül az akku, jobban melegednek a készülékek, és persze a magasabb felbontású videók nagyobb adatforgalmat generálnak. Mindezek tetejébe kérdéses, hogy tipikusan mennyivel válik érzékelhetően szebbé a képük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!