A néhány hete indult nagy WhatsApp-botrány nem hagyott alább, főleg, hogy kiderült a szolgáltatás anyacége, a Facebook nem kegyelmez. Aki nem fogadja el az új felhasználói feltételeket májusban, az búcsút inthet a csevegésnek.

Hatalmas botrányt okozott amikor a WhatsApp bejelentette, hogy hamarosan megváltoznak majd a felhasználási feltételei, ugyanis a félreérthető fogalmazás valamint a közösségi médiában gyorsan terjedő félinformációk alapján azt lehetett gyanítania, hogy a jövőben kötelezően engedélyezni kell majd a felhasználóknak, hogy a WhatsApp megoszthassa a különböző adataikat az anyacég Facebookkal.

Az aggodalom pedig nem volt alaptalan. A WhatsApp ugyanis már 2016 óta megoszt néhány alapvető adatot a legnagyobb közösségi hálózattal, többek között a felhasználók telefonszámát is. Ezt ugyan egy viszonylag nehezen fellelhető beállítás segítségével korábban mé ki lehetett kapcsolni, azóta azonban már ez a lehetőség is megszűnt.

Éppen ezért jogosan merültek fel kételyek a WhatsApp mintegy 2 milliárd felhasználójában, ráadásul a szolgáltatás Magyarországon is rendkívül is népszerű, így természetesen itthon is sok érintettje van a témának.

Azt fontos leszögezni, hogy a WhatsApp-on belüli beszélgetések elméletileg sosem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, azok ugyanis a végpontok között titkosítva vannak, mint ahogy a hang alapú beszélgetések tartalmai sem kerülhetnek ki.

WhatsAppForrás: Origo

Emiatt tehát minden bizonnyal nem kell aggódni, de a felhasználók számára megjelent üzenet, mely szerint szorosabbra fonják a kapcsolatot az anyacég Facebokkal, és ha ezt nem fogadjuk el, akkor jobb lenne törölni a fiókunkat, azért mégis sokakban aggodalmat keltettek a jövőre nézve.

A WhatsApp azonban igyekezett eloszlatni néhány félreértést, és a vállalat elmondása szerint a következő alapelvek továbbra is érvényben maradnak majd:

  • a beszélgetések titkosítottak maradnak, azokba sem a WhatsApp, sem a Facebook nem láthat bele,
  • a WhatsApp nem tárolja el visszamenőleg, hogy kivel beszélgettünk,
  • nem osztáj meg a kapcsolatainkat a Facebookkal,
  • továbbra is beállíthatók az automatikusan eltűnő üzenetek,
  • az egymással megosztott lokációkba sem látnak bele,
  • a WhatsApp-on belüli csoportok továbbra is teljesen privátak maradnak,
  • a felhasználók pedig letölthetik a róluk tárolt adatokat.

A WhatsApp szerint a változtatások annyiban fognak kimerülni, hogy ha a felhasználó egy vállalat hivatalos fiókjával beszélget (tehát például egy vevőszolgálattal), akkor az üzeneteket a Facebook szerverein (is) eltárolhatják, amihez mindenképp szükséges adatmegosztás a két fél között. Ezeket az adatokat pedig később a vállalatok felhasználhatják hirdetési célokra.

Mondani sem kell, hogy sokakat ez sem nyugtatott meg, ami nem is csoda a Facebook adatkezelési botrányait tekintve, valamint az sem elhanyagolható, hogy a WhatsApp az utóbbi években egyre keményebben próbálkozott különböző eszközökkel pénzt csinálni az elképesztően nagy felhasználói bázisából.

Forrás: Origo

A bizalom megingásából az következett, hogy az emberek elkezdtek tömegesen olyan konkurens alkalmazásokat használni, mint a Signal és a Telegram, ráadásul az utóbbi még azzal is igyekezett rájátszani a helyzetre, hogy segítette az átállást a WhatsAppról.

Akárhogy is, a WhatsApp nem enged a feltételekből, amik a korábban bejelentett módon életbe fognak lépni május 15-én. De mi fog történni azokkal, akik ezt nem fogadják el?

Nos, a korábbi téves információkkal ellentétben nem esik el rögtön a szolgáltatás használatától, és hívásokat is lehet majd fogadni, valamint az értesítések is meg fog jönni az alkalmazástól, azonban az üzenetek küldése és fogadása lehetetlenné válik. Így tehát aki leginkább üzeneteken keresztül tartotta a kapcsolatot ismerőseivel, annak érdemes lehet még időben tájékoztatni mindenkit, hogy esetleg egy új alkalmazásra vált át (mi itt az Origo Techbázisnál egyébként bátran ajánljuk a Telegramot).

Egy kiskapu azért marad: ha elutasítottuk a feltételeket, akkor még 120 napig meggondolhatjuk magunkat, és visszatérhetünk a WhatsApp-hoz, azonban ezt követően a vállalat végleg töröni fogja a felhasználói fiókunkat.