A videójátékokban többek között az a nagyon jó, hogy olyan szakmák szépségeibe is belekóstolhat az átlagember, amire egyébként a való életben nem nagyon volna lehetősége. Lehetünk például világbajnok futballisták, Forma 1 versenyzők, diktátorok, ókori harcosok vagy bérgyilkosok is akár.

Ez utóbbi szerepkört dolgozza fel a Hitman sorozat immár két évtizede, elképesztő sikerrel. A széria legfrissebb darabja, a Hitman 3 mostanában jelent meg, mi pedig gyorsan futottunk vele egy kört a világ legerősebb konzolgépe a Microsoft Xbox Series X segítségével. 

Gyilkolás ésszel

A Hitman mindig is arról volt híres, hogy bár a fő feladat a likvidálás, a hangsúly mégsem az agyatlan akción van, a durrogtatáson, hanem a hatékonyságon. Ez pedig most sem változott, azaz az egyes feladatokat úgy lehet végre hajtani, ha a játékos oson, bujkál, kihasználja a környezet adta lehetőséget, és amikor kell, akkor könyörtelenül lecsap. Ha valaki felhívja magára a figyelmet, az már rendelheti is a koporsót, de ezúttal magának, hiszen a nagy túlerő ellen nincs sok esély. 

A kopasz ügynök visszatért, hogy bosszút álljon.Forrás: Origo

Természetesen a különféle trükkök most sem maradtak ki, amelyekkel például elcsalogathatóak az őrök a célpont környékéről, vagy amelyekkel hagyományos fegyverek nélkül iktathatóak ki az ellenfelek. Tehát például használhatunk mérgeket, vagy akár okozhatunk elektromos balesetet is. Ehhez viszont szükséges a terep alapos felderítése, és emiatt gyakorlatilag a játék jó részében mást sem csinálunk, mint óvatosan megpróbálunk információt gyűjteni, hogy aztán végül összekovácsoljunk egy ütős tervet. De hát ezzel semmi gond nincs, ez adja a Hitman sava-borsát, pont emiatt rajonganak érte milliók világszerte, és az sem véletlen, hogy néhány éve filmet is csináltak a játékból. Ez a játékmenet a milliónyi variációs lehetőséggel (akár egy naranccsal vagy golflabdával is lehet ölni) teszi különlegessé a játékot. Gyakorlatilag végtelen lehetőség van arra, hogy egy-egy pályát, azaz küldetést megcsináljunk. A játékost pedig folyamatosan hajtja a vágy, hogy megtalálja a lehető legtökéletesebb, legtisztább, legzseniálisabb megoldást. 

Történet

A főszereplő ezúttal is természetesen a híres kopasz, a 47-es ügynök. Egy laboratóriumban kitenyésztett gyilkológép, aki elszabadult, rájött, hogy ő egyfajta modern Frankenstein kreatúra. A célja pedig, hogy megkeresse az igazságot, és számon kérjen mindenkit, aki egy ilyen vérgőzös őrültet csinált belőle. Most azt hagyjuk, hogy a nagy igazságkeresés során tömérdek embert likvidálni kell, ez ilyen biznisz. Tehát a központi elem a bosszú, ami elég elcsépelt téma, de hibázni ezzel nem nagyon lehet. Könnyű azonosulni a főhőssel, megérteni a motivációit, ám pont emiatt sokszor úgy érezzük, hogy hiányzik az igazi mélység a sztoriból.

A játékban szinte minden fegyver. Itt például egy sebészrobotot programoztunk át.Forrás: Origo

Ezúttal is akadnak segítők, akik színt visznek a történetbe, és így nem érezzük (annyira) egyedül magunkat a kaland során. De azt jó szívvel nem mondanánk, hogy a Hitman 3 legerősebb pontja a történet. Nem fogunk éjszakákon rágódni a sztorin, maximum azért riadunk fel, hogy nevessünk egy jót a logikai bakugrásokon. 

Kezelés, bugok

A szokásoknak megfelelően külső nézetből irányítjuk a 47-est, a kontroller minden karját és gombját kell használni, de a vezérlésbe könnyen bele lehet jönni. A nehézségi fokozatoktól függően kapunk esetleges segítségeket, amelyek jelentősen megkönnyítik a feladatok végrehajtását. Minden világos, érthető, nem nagyon lehet belezavarodni semmibe. Természetesen a bugokat ezúttal sem sikerült teljesen száműzni. Fagyást nem tapasztaltunk, de azt igen, hogy az elhalt ellenfelek belelógnak a falba, és arra is akadt példa, hogy a szereplők a levegőben mászkáltak, de ezt azért vidáman túl lehet élni. Szóval hibák vannak, de egyáltalán nem végzetesek, nem teszik tönkre a játékélményt. 

Grafika, hang, értékelés

A Hitman grafikában mindig bivalyerős volt, és a dán IO Interactive ezúttal is nagyon odafigyelt a látványvilágra. Ez pedig kegyetlenül jó lett, hihetetlenül szép, igen aprólékosan kidolgozott környezetben terelgethetjük a bosszút szomjazó kopasz ügynököt. Az animációk is rendben vannak, egészen valósághű minden, és durva hibákat egyáltalán nem tapasztalni, az effektek pedig csodálatosak.

Egy vacak nap vége.Forrás: Origo

A program a hardverből kipréseli a benne rejlő erőt, de hát pont emiatt hozták létre az új konzolgenerációt. A hangok szintén nagyon jó, a fegyverek meggyőzően puffognak, és a környezeti zajok is hitelesnek tűnnek. Ezek után nem is lehet nagy meglepetés, hogy a hangulat is nagyon jó. Minden adott tehát egy jó kis bosszúálláshoz. A Hitman 3 amellett, hogy tovább viszi az elődök erényeit, azokat felül is tudja múlni sok tekintetben. Aki szereti az okoskodós, gondolkodós, bujkálós akciójátékokat, azoknak bátran tudjuk ajánlani. 

A Hitman 3 játékot egy Microsoft Xbox Series X konzolon próbáltuk ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!