A nagy képernyős okostelefonok egyik előnye az elképesztő sokoldalúság. A hardverük elég erős ahhoz, hogy a beszélgetés, chatelés, internetezés vagy videózás mellett akár játékok futtatására is alkalmas legyen. Ezáltal egy ilyen eszközre tekinthetünk úgy, mint egy hordozható játékkonzolra, és ezt bizony sokan ki is használják.

Ez annyira így van, hogy a mobilos játékpiac mostanra messze lehagyta a hagyományos asztali konzolokat és számítógépeket. Nem túlzás azt állítani, hogy naponta jelennek meg új programok, és nem is pusztán újdonságok. A fejlesztők okosan vették észre, hogy a sok ugrálás, harcolás, lövöldözés vagy sportolás mellett van igény a régivágású, klasszikus játékok mobilos átdolgozására is. Ennek köszönhetően rengeteg hagyományos játékkal is szórakozhatunk már egy okostelefon segítségével. Most  ezek közül választottunk ki öt olyan alkalmazást, amelyet jó szívvel tudunk ajánlani mindenkinek. A szelekció során fontos szempont volt, hogy ezek a játékok Magyarországon is népszerűek legyenek, illetve hogy az appokért ne kelljen fizetni. Tehát az itt felsorolt és bemutatott alkalmazások mindegyike ingyenes. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne bennük mikrotranzakciós lehetőség, aminek keretein belül valódi pénzért segítség, könnyítés vásárolható, azonban a fizetés opcionális. 

Snapszer

A jó öreg snapszer, azaz más néven hatvanhat mindig is népszerű volt hazánkban a fiatalok és az idősebbek körében egyaránt. A játék több formában is elérhető a mobilos univerzumban, és ezek közül az egyik legjobb a Snapszli néven futó app. Ez magyarul is tud, a használata pofonegyszerű, és a gép mellett a neten keresztül hús-vér emberek ellen is lehet játszani. A grafikája nem világrengető, de ez nem is baj, és ennek hála igen gyenge készüléken is vidáman elfut. A kártyajáték többféle változata helyet kapott a programban, szóval tényleg nem nagyon lehet semmibe sem belekötni.

Snapszerezni is lehet már telefonon!Forrás: Origo

Az app innen tölthető le Androidra és iOS-re.

Malom

A malom az egyik legősibb játék, amelynek elkészült már ingyenes, mobilokra elérhető verziója. A magyar nyelven is kommunikáló program tartalmazza a szabálymagyarázatot, így nem lehet akadálya annak, hogy bárki belevágjon, akár újoncként is a malompartiba. Játszhatunk a gép ellen több nehézségi fokozaton, ami remek gyakorlás, hiszen a legnehezebb szinten már komoly kihívást jelent. De ez még mindig csak bemelegítés lehet az igazi küzdelemhez, amikor élő emberek ellen kell játszani. Az ellenfél lehet egy barátunk, de akár egy idegen is a világ másik feléről. A malom szoftver grafikája remek, hangulatos, a kezelés hibátlan, egy-egy parti egész rövid idő alatt lezavarható. Szóval mindent összevetve ez egy pazar adaptáció.

A malmot is kipróbálhatjuk telefonon.Forrás: Origo

Az app innen tölthető le Androidra és iOS-re.

Gazdálkodj okosan

Talán vannak, akik emlékeznek rá, hogy anno elkészült a Monopoly és a Capitaly magyar verziója, a Gazdálkodj Okosan! A közelmúltban ennek megszületett mobil eszközökre portolt verziója. Így már nincs semmi akadálya annak, hogy bárki belevágjon élete kalandjába, megszerezze az áhított bebútorozott lakást. A játékmenet pofonegyszerű, csak hát itt virtuális táblán zajlanak az események, a képernyőt megérintve lehet "dobni", és az applikáció helyettünk mozgatja a bábukat a kijelölt mezőre. A grafika szuper, a kezelés pofonegyszerű, többek között annak is köszönhetően, hogy az applikáció tud magyarul is. Természetesen ez esetben is játszhatunk a barátainkkal, de az interneten keresztül online is találhatunk magunknak ellenfeleket, hogy aztán eldöntsük, ki gazdálkodik a legokosabban.

Gazdálkodj okosan - telefonra optimalizálva.Forrás: Origo

Az app innen tölthető le Androidra és iOS-re.

Sakk-matt

Irgalmatlan mennyiségű sakk adaptáció érhető el mobil eszközökre, azonban ezek jó része kifejezetten vacak. Vagy a gépi intelligencia satnya, vagy nincs lehetőség arra, hogy élő emberekkel játsszunk, esetleg az irányítás vacak, illetve a stabilitással akadnak problémák. De az is tény, hogy van olyan telefonos sakkprogram, ahol ezekkel nincs gond. Ez a Sakk, amely magyarul is tud, és számos opciót tartalmaz. Amellett, hogy játszhatunk partikat a gép, vagy barátaink ellen, a neten is kereshetünk ellenfelet. 

Emellett a szoftver tartalmaz egy egészen hatékony oktató részt, amelynek révén bárki könnyedén elmélyedhet a sakk rejtelmeiben, és fejlesztheti tudását.

Ráadásul a feladványokat sem spórolták ki, amelyekkel akkor is tornáztathatjuk az agyunkat, ha épp nincs kedvünk egy "rendes" partihoz. A grafika nem túl egetrengető, de hát a sakktól nem is őrületes látványvilágot várunk. Az nagyon tetszett, hogy a mérkőzések közben a program kommentálja a lépésinket, elemzi állandóan a játékot, és megdicsér, ha jót húztunk. Sőt, igény szerint még azt is megmondja, hogy mit kellett volna lépnünk adott esetben.

A sakktudásunkat is fejleszthetjük a telefon segítségével.Forrás: Origo

Az app innen tölthető le Androidra és iOS-re. 

Mega Amőba

Az amőba minden idők egyik legklasszikusabb játéka, amivel jó eséllyel még az is találkozott, akit egyébként hidegen hagynak a kártyák, táblák, kockák, bábuk és lapok. Nem kell hozzá semmi más, csak egy papírlap, egy (inkább két) toll vagy ceruza, és kezdődhet is a móka. Természetesen ennek is elkészült már mobilos átirata, nem is egy. Ezek közül szerintünk a legjobb a Mega Amőba nevű változat. Tud ugyanis magyarul, a játéktér pedig kellően nagy. Játszhatunk egy barátunk, de akár a mesterséges intelligencia ellen is. Ez utóbbi nehézsége több fokozatban állítható, szóval mindenki találhat magához, a képességeihez passzoló gépi ellenfelet. Jó pár menet után arra jutottunk, hogy mobilon amőbázni igen jó szórakozás például amíg a buszra vár az ember remekül el lehet ütni a segítségével a perceket. 

Az amőbázáshoz már papír és toll sem kell.Forrás: Origo

Az app innen tölthető le Androidra.  

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!