Könnyen javítható az új, moduláris laptop

Vágólapra másolva!
A Framework Laptop ötlete a cserélhető, frissíthető alkatrészek köré épül.
Vágólapra másolva!

A Framework nevű amerikai vállalat bemutatta az első termékét, a Freamework Laptop névre keresztelt notebookot. Ez több moduláris, cserélhető és frissíthető alkatrész ötletére épít. Az alumínium ház 15,8 mm vastag és 1,3 kilogrammos. A 13,5 hüvelykes kijelző 2256 x 1504-es felbontást, 3:2-es képarányt, 400 nit fényerőt kínál, továbbá 1080p@60fps rögzítésű webkamerát.

Az 55 Wh-s akku mellett Core i5-1135G7 CPU jellemzi a gépet, ez Core i7-1165G7-re vagy Core i7-1185G7-re frissíthető. Az alaplap viszont cserélhető, így a jövőben a processzor is fejleszthető.

Forrás: framework

A bővítőkártyás rendszernek hála a portok is változtathatóak: USB-A, USB-C, HDMI, DisplayPort, kártyaolvasó, jackcsatlakozó mind van a kínálatban, és mindkét oldalra helyezhető. Változtatható továbbá a billentyűzet nyelve és kiosztása, a káva színe, frissíthető a tárhely, a memória és a Wi-Fi kártya. Sőt, az akkumulátor, kijelző, billentyűzet QR-kód alapján is cserélhető.

A gyártó más cégek számára is lehetővé teszi a kompatibilis modulok gyártását. A konkrét árak és globális megjelenéssel kapcsolatos információk később derülnek ki.