Nagyot fejlesztett a gigabites hálózatán a Telekom

router modem internet ethernet wifi wi-fi gigabit
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Közel 2,5 millió csatlakozási ponton érhető el a szupergyors kapcsolat.
Vágólapra másolva!

A világjárvány ellenére tavaly az eredeti tervek szerint zajlott a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Minden korábbi évnél többet, összesen 377 ezer új optikai elérést épített egy év leforgása alatt, emellett pedig 117 ezer kábeles elérési pontot is gigabites képességűvé fejlesztett. Ennek köszönhetően a szolgáltató már közel 2,5 millió otthonban és vállalkozásban kínál gigabites sebességet, ami a lefedett pontok 58 százalékát jelenti.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

Optikai fejlesztések 310 településen zajlottak az elmúlt évben: az új elérések 40%-át
5 ezer fő alatti kistelepüléseken létesítette a Telekom, de voltak fejlesztések kisvárosokban (pl. Berettyóújfalu, Mohács, Oroszlány), valamint a fővárosban és megyeszékhelyeken (pl. Debrecen, Miskolc, Székesfehérvár) is. A Telekom optikai hálózata jelenleg 888 településen érhető el valamilyen mértékben, ebből 666 település lefedettsége legalább 60%-os.

A vezetékes internetforgalom egy világjárvány nélkül, normál körülmények között is folyamatosan növekszik, de az elmúlt hónapokban egyszerre, tömegesen otthonról dolgozó, tanuló, vagy éppen csak kommunikáló ügyfelek által generált forgalom a Telekom hálózatának stabilitását is próbára tette.

2020-ban a vezetékes adatforgalom 34%-os növekedést mutatott, és az ügyfelek havonta átlagosan közel 20%-kal beszéltek többet vezetékes telefonon, mint az azt megelőző évben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!