Vágólapra másolva!
Megismerhetik a népszerű appok és szolgáltatások veszélyeit egy kiadványból.
Vágólapra másolva!

A Digitális Jólét Program Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája (DGYS) és a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszéke összesen huszonegy közösségimédia-platformhoz, játékhoz és csevegőalkalmazáshoz készített tájékoztatót a fiatalok biztonságos internethasználatának előmozdítása érdekében. A főképp szülőknek szóló kiadvány összeállításában olyan egyetemi hallgatók vettek részt, akik maguk is aktív felhasználói ezeknek a felületeknek.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezek a legnépszerűbb közösségimédia-felületek a világon
A statista.com felmérése szerint a világon a legnépszerűbb közösségimédia-platform a Facebook, 2 milliárd 740 millió felhasználóval. Ezt követi a YouTube, a WhatsApp, a Facebook Messenger és az Instagram. De a top 10-es listában szerepel a TikTok alkalmazás is, amelynek ma már 689 millió aktív felhasználója van.

A Corvinus Egyetem és a DGYS közös kiadványa a hazánkban legismertebb üzenetküldő és közösségimédia-platformokról készült hasznos útmutató. A Facebook Messengeren, Instagramon, TikTokon és Snapchaten kívül bemutatja többek között a Viber, a WhatsApp, a Tumblr és a Reddit jellemzőit, biztonsági tényezőit, illetve kockázatait is. A szülők továbbá megismerkedhetnek az AnoTalk csetfelülettel, az Ask.fm oldallal, a Brawl Stars stratégiai akciójátékkal, a Chat Alternative és Discord alkalmazásokkal, a Fortnite-tal, valamint a Houseparty videochat-alkalmazással, több más platform mellett.

A TikTokon a veszélyes kihívások, a Twitchen a trollok jelentik a legnagyobb veszélyt
Míg a Facebookot, a Facebook Messengert és az Instagramot ma már a legtöbb szülő készségszinten ismeri és használja is, addig például a TikTokról, a Twitchről és a Houseparty alkalmazásról nem rendelkeznek kellő ismeretekkel, így azok veszélyei sem eléggé ismertek.

A TikTok két évvel ezelőtt robbant be Magyarországra, és ma már 1,6 millió felhasználója van hazánkban, így a legdinamikusabban növekvő közösségimédia- platformmá vált. A népszerű videómegosztó egyértelműen a fiatalok platformja, viszont itt sok a gyermekek számára káros tartalom: veszélyes kihívások, vulgáris dalszövegek, nehezen feldolgozható szexuális jellegű vagy agresszív tartalmak kerülhetnek a felhasználók elé. A kihívó tartalmú videók ráadásul megragadhatják a szexuális ragadozók és pedofilok figyelmét is. Emellett fontos megemlíteni, hogy a TikTokon a személyes adatok az alapbeállítás szerint nyilvánosak, a videók pedig akkor is letölthetők, ha ezt nem engedélyezzük.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/Ethan Miller

A Twitch egy olyan platform, ahol élő közvetítéseket lehet sugározni, illetve végigkövetni, és elsősorban a gamerek kedvelt terepe. Itt a legnagyobb veszély az erőszakos tartalmakban, a trollokban és a vulgáris beszédben rejlik. Bár a megjelenített tartalommal kapcsolatosan vannak korlátozások és szabályok, a videók tartalmaz(hat)nak ilyeneket.

A Houseparty alkalmazás lényege, hogy videochatelés közben játszani és beszélgetni tudunk a barátainkkal. Az applikáció nagyon sok engedélyt kér, például hozzáférést a Facebook- és Snapchat-fiókhoz és a telefonszámokhoz, annak érdekében, hogy feltérképezze kapcsolatainkat. Egyes játékoknál a különböző funkciókat meg lehet vásárolni, erre pedig figyelmeztetni kell a gyerekeket. A videóhívások rögzíthetőek, ami úgyszintén visszaélésekre adhat lehetőséget.

„A tudatos és felelős médiahasználat korunk egyik komoly kihívása. Médiatudatosság kurzusunk célja, hogy ne csak fejlessze a hallgatók médiajártassági kompetenciáit, de szemléletet is formáljon: hogy megtapasztalhassák, hogy a birtokukba vett tudással nemcsak saját médiahasználatukat tehetik tudatosabbá és biztonságosabbá, de felelős médiamagatartásukkal környezetüket is segíthetik. Ezért örömmel fogadtuk a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia együttműködési felkérését a közös projektre, amely által hallgatóink hiánypótló tájékoztatók készítésével segíthetik a szülőket abban, hogy felkészülten kísérhessék figyelemmel gyermekeik internethasználatát" – értékelte a közös munkát Pelle Veronika, a kurzus oktatója.

A Közösségimédia-tájékoztatók egyenként és kiadvány formátumban összefűzve is letölthetők a digitalisgyermekvedelem.hu/platformok oldalról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!