2021 elején több meghatározó gyártó is bejelentette, hogy televíziós kínálatát QLED modellel bővíti. A cégek sok jót ígérnek ezekről, megnéztük, hogy ebből mi igaz, hogy tényleg vannak-e látható, érezhető előnyei a technológiának. Azaz, hogy valóban hozzáadott értéket jelent-e ez az eljárás, vagy csak egy marketingtrükk.

Mi a QLED?

Jelenleg a nagyobb tudású, úgynevezett felső kategóriás tévék univerzumát két nagy technológia uralja, a QLED és az OLED. Ez utóbbi első számú támogatója az LG, a másiké pedig az ősi vetélytárs Samsung. E cég volt, amely néhány évvel ezelőtt óriási bombát robbantott azzal, mikor bemutatta az első QLED televíziókat Fortuna kedvenc városában, Las Vegasban, a világ legnagyobb techkiállításán, a CES-en. A példájukat azóta több nagy más cég is követte. Így már rendelkezik QLED televízióval az elképesztő ütemben terjeszkedő három kínai gyártó, a TCL, Xiaomi és a Hisense is, és rajtuk kívül, a Sharp is kacsintgat ebbe az irányba. 

A QLED technológia legnagyobb támogatója a Samsung. A kínálatukban rengeteg ilyen tv megtalálhatóForrás: Samsung

A QLED technológia nem számít forradalmian újnak, mint amilyen maga idejében mondjuk a plazma volt. Sokkal inkább tekinthető a hagyományos LED LCD egyfajta evolúciójának. A QLED tévékben a háttérvilágításul szolgáló LED-ek és a folyadékkristályok között elhelyeznek egy különleges, úgynevezett kvantumpontokból álló filmréteget. Ezek a rendkívül kis méretű, nanométer (a milliméter milliomod része) átmérőjű, speciális anyagból készült kristályok a kék LED-ek fényét felerősítik, és nagyon tiszta spektrumú fehér fénnyé alakítják. Ezzel a fénnyel dolgozik tehát a későbbiekben a panel, azaz a QLED alapvetően a nyersanyagot változtatja meg. 

Van ennek bármi értelme?

Az magában nagyon jól hangzik, hogy egy ilyen kristályokból álló filmmel turbóznak fel egy tévét. De ennél azért fontosabb, hogy van-e ennek bármi gyakorlati haszna. Azaz, hogy kínálnak-e extra előnyöket a QLED tévék a hagyományos modellekhez képest. Nos, az elmúlt időszakban több ilyen készülék is megfordult nálunk, volt alkalmunk alaposan megvizsgálni őket, és ennek alapján a következő tapasztalatokat szűrtük le. 

Idén érkeznek az első Mini LED QLED televíziók isForrás: Samsung

Magasabb fényerő: A QLED tévék a méréseink alapján lényegesen nagyobb maximális fényerőt produkálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok visszaadása sokkal látványosabb. Magyarul a manapság egyre inkább elterjedtebbnek számító HDR tartalmak megjelenítése során jobban teljesítenek. 

Jobb betekintési szög: A betekintési szög is jobb a QLED tévék esetében. Azaz csak kiszorított pozícióból érezhető a tónusok enyhe fakulása. 

Nagyobb színgazdagság: Szintén a műszeres mérések támasztották alá, hogy jobb a színtérlefedettség, tehát több árnyalat megjelenítésére képesek, tehát nemcsak papíron, hanem a valóságban is. 

Nagyobb színpontosság: A QLED-ek egyik hatalmas előnye, hogy a tiszta spektrumú fehér fény miatt a megjelenített árnyalatok pontosabbak, azaz közelebb állnak a szabványként meghatározott iparági standardokhoz még a HDR tartalmak megjelenítése során is. 

Energiahatékonyság: Ugyanakkora fényerő mellett egy QLED tv kevesebbet fogyaszt, mint hagyományos eljárásokra épülő rokonai. 

Nincs beégés: Egy QLED televízión hosszú órákon vagy napokon át megjelenhet ugyanaz a képi tartalom, az nem okoz szellemképesedést, a lenyomata nem marad ott sokáig, vagy rosszabb esetben örökre. Ilyen állandó képi tartalom lehet például egy szoftver grafikus kezelőfelülete (a menük például), vagy a játékok HUD-ja. Tehát egy QLED modell hosszú távú munkára vagy játékra is gond nélkül alkalmas. 

Érdemes QLED televíziót venni?

Ebből is látszik, hogy a kvantumpontos LED LCD képalkotási technológia valódi evolúciós lépést jelent, amely tényleg kínál szó szerint szemmel látható előnyöket. Tehát a kérdés a válaszra egyértelműen igen. A QLED tévéknek van létjogosultságuk, a kép minőségben magasabb szintet képviselnek, így akinek fontos a látványvilág, annak mindenképpen érdemes számba vennie e termékeket is, ha tv-vásárláson töri a fejét. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mindez nincs ingyen. A nagyobb tudásnak, a magasabb szintű képminőségnek ára van, hiszen az ilyen típusú televíziók hagyományosan többe kerülnek, mint hagyományos rokonaik.

Nagy színpontosság jellemzi e készülékeketForrás: TCL

Természetesen a QLED tévék között megtalálhatóak a 8K és 4K felbontású készülékek egyaránt. Idén már felbukkantak az első Mini LED háttérvilágítású változatok is. A kvantumpontokkal egyébként is folyamatosan intenzív fejlesztéseket folytatnak a nagy piaci résztvevők. A hírek arról szólnak, hogy már a következő fázison dolgoznak, amikor az OLED eljárással ötvöznék ezeket a mágikus kristályokat, ugyanis a Samsung a tervek szerint jövő év elején már be is mutatja első ilyen televízióit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!