A fővároson kívül is folytatódik az új generációs hálózat beüzemelése.

Budapest lakott területének nagy részén elérhetővé vált a kültéri 5G-hálózat a Vodafone ügyfelei számára, a fővárosban és környékén több mint 200 bázisállomás nyújtja szolgáltatást. A vállalat tervei szerint az első negyedév végéig országosan közel 300 bázisállomáson fogja aktiválni az 5G-t, ezzel további nagyvárosokban és kisebb településeken is elérhetővé téve az új generációs mobilhálózatot.

Forrás: Vodafone

A Vodafone nevéhez fűződik az 5G hazai bevezetése: 2019 májusában először Zalaegerszegen, a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya ünnepélyes megnyitója alkalmából a tesztpályán, majd Budapesten a Vodafone Székház tetején indította el saját frekvenciáján Magyarország első állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomásait. 2019 őszén érkezett el a Vodafone 5G fejlesztéseinek következő mérföldköve, amikor is a szolgáltató elindította az ország első, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G hálózatát – ezzel széleskörben elérhetővé téve az 5G nyújtotta előnyöket.

A fejlesztések 2020-ban, a pandémia ellenére sem álltak le, a szolgáltató több vidéki nagyvárosban indította el 5G szolgáltatását, így Siófokon, Székesfehérváron, valamint Miskolcon. A vidéki fejlesztések a következő hónapokban is folytatódnak.

A Vodafone Magyarország emellett tavaly az oktatás területére is elvitte az 5G-t: a szolgáltató együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), melynek keretében a vállalat saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít az egyetemen épülő kísérleti 5G-hálózat és 5G Laboratórium létrehozásához és üzemeltetéséhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!