Riasztani fogja a megtalálókat a velük együtt mozgó jeladókról.

Az éppen aktuális pletykák szerint márciusban végre bemutatkozhat a már nagyon régóta pletykált Apple AirTags. A nemrég piacra került Samsung Galaxy SmartTag kihívójával megkereshetőek lesznek az elveszített tárgyak, méghozzá ahhoz képest sokkal nagyobb pontossággal, a cupertinói cég eszköze ugyanis Bluetooth helyett UWB adatkapcsolatot használ a mobilokkal való kommunikációra.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Franckreporter

A Samsung eszközéhez hasonlóan az Apple AirTags is rendelkezik majd online komponenssel, így  idegenek segíthetnek egymásnak megkeresni az elveszettnek jelölt tárgyakat. Amennyiben valaki elveszít egy kütyüvel ellátott holmit, például egy kulcscsomót, majd hiányzónak jelöli a mobilappban, akkor riasztást kaphat a földrajzi helyzetéről, mikor egy másik iPhone-tulaj elhalad a hatósugarában.

Most kiderült, hogy a funkció kapcsán az Apple gondolt egy visszaélési lehetőségre: amennyiben zaklatók képesek AirTags jeladót csempészni például az áldozatuk táskájába vagy autójába, akkor követni tudnák a mozgásukat. Emiatt most egy új funkció került a Find My mobilapp bétájába: ha egy elveszettnek jelölt tárgy együtt mozog a megtalálóval, akkor a megtaláló mobilja riasztást jelenít meg erről a helyzetről, és befejezi az aktuális földrajzi helyzet sugárzását a nyomkövető tulajdonosának.

Ez persze gond lehet, mikor tömegközlekedési eszközön veszik el egy tárgy, azonban inkább ez legyen a rendszer limitációja, mintsem ijesztő és veszélyes zaklatók képesek legyen követni az áldozataikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!