Jöhet a kérésre járó busz Ottawában

portrait of a woman inside a bus in london Beautiful Capital Cities Serene People Travel Adolescence Teenagers Only People Traveling Tourism Public Transportation Photography Vehicle Interior Portrait One Woman Only Young Women Women City Life Rush Hour D
woman inside a bus in london
Vágólapra másolva!
Drámaian visszaesett az utazók száma a járvány miatt.
Vágólapra másolva!

Szörnyű helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt Kanada fővárosának tömegközlekedési cége, egy éve csak olyanok utaznak az OC Transpo helyi járatos buszaival, akiknek feltétlenül muszáj. A tavaly márciusi első járványintézkedések során 85 százalékkal csökkent az utazóközönség száma, és azóta sem javult a helyzet, 2021 első két hónapjában a megszokotthoz képest 82% és 79% volt a mínusz.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/franckreporter/Franckreporter

Carol Anne Meehan képviselő szerint anyagilag tarthatatlan ez az állapot, az OC Transpo heti szinten 1 millió kanadai dollár, azaz 244,6 millió forint veszteséggel üzemel az üres buszok járatása miatt. Emiatt azt javasolja, hogy részben alakítsák át igény szerint működőre a tömegközlekedést, a legkisebb kihasználtságú járatok fix menetrend és útvonal helyett igény szerint járjanak.

Ez úgy működne, hogy az utazók egy mobilappban vagy weblapon ki tudnák jelölni az indulási és érkezési buszmegállókat, továbbá a felszállás körülbelüli időpontját. Az adatok alapján egy háttérbeli logisztikai szoftver kitalálná, hogy mikor hova kell mennie a járműnek.

Körülbelül a taxi és a betegszállító szerelemgyerekéről van szó.

Az elképzelés nem újdonság, kísérleti jelleggel az ontariói Belleville kisváros már 2018 szeptemberében indított egy ilyen járatot az éjszakai közlekedőknek. Az ötlet nagy sikernek bizonyult, pár hét alatt kétszáz rendszeres utazó verbuválódott a különleges járatra.

Egyelőre nem világos, hogy ténylegesen megvalósul-e az elképzelés, azonban gyakorlati tapasztalat és háttérszoftver is rendelkezésre áll, így talán nem lenne tú nagy kihívás a tesztelésének megkezdése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!