Kipróbáltuk, mit tud a Nokia új, olcsó okostelefonja

Nokia, 5.4, okostelefon, teszt, android, HMD Global
Komplex kamerarendszer került a hátlapra.
Vágólapra másolva!
A Nokia egy évtizede még ott volt a telefonos iparág erős résztvevői között, azóta azonban a világ gyökeresen megváltozott. A márka többször gazdát cserélt, hogy aztán nagyjából öt éve kikössön a HMD Globalnál, amely vállalat célul tűzte ki a brand újbóli felvirágoztatását. Ez eddig nem jött be, sőt, 2020 egészen rosszul sikerült a Nokia telefonok számára. Az év végén a cég bejelentette, hogy színre lép egy új modellel. Ez a Nokia 5.4, amelytől nagyon sokat várnak, többek között azt, hogy emelkedő pályára állítsa a márkát. Megnéztük, hogy van-e erre reális esély. 
Vágólapra másolva!

A termék jelenleg 75 000 forintos áron szerezhető be kártyafüggetlen verzióban. Ezen információ birtokában pedig azonnal lehet tudni, hogy itt bizony nem egy csúcsmodellről lesz szó, hanem sokkal inkább egy olyan készülékről, amely a kedvező árért cserébe kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésére készteti gazdáját.

Remek dizájn

A külsején ebből viszont első pillantásra nem sok minden érzékelhető. A dizájnja alapján ugyanis simán lehetne akár egy prémium szintű telefon is. A kávái rettenet vékonyak, a képernyőbe fúrt kamerasziget, a vékony készülékház pedig kifejezetten modern megjelenést kölcsönöz neki.

Komplex kamerarendszer került a hátlapra Forrás: Origo

A hátlap ízléses, a matt fényezésű készülékház szintúgy, szóval a külsejébe tényleg nem nagyon lehet belekötni. Abba viszont már igen, hogy a vizet, a port és az ütéseket sem tolerálja, de ez ebben az árkategóriában egyáltalán nem kirívó, és amúgy is az okostelefonokhoz azért illik venni rögtön egy strapabíró tokot. Az alján található az akkumulátor töltésére, illetve adatátvitelre szolgáló USB-C típusú csatlakozó, a tetején pedig ott figyel a fejhallgató-kimenet. Ez utóbbit manapság divat lespórolni a mobilokról, de szerencsére a Nokia döntéshozói itt másként határoztak. A készülék fogása kényelmes, a gombok jó helyen vannak, nem lötyögnek, és az összeillesztés minősége is kifogástalan.

Teljesítmény

A hardveren viszont már világosan érezhető, hogy próbálták visszafogni a költségeket. A 11 nanométeres gyártástechnológiával készülő 8 magos Snapdragon 662 chipset finoman szóval sem egy erőgép, a 4 GB RAM-mal, valamint az Adreno 610 grafikus vezérlővel sem lehet ma már nagyon büszkélkedni. A hétköznapi használat, tehát netezés, levelezés, csevegés vagy telefonálás során csak minimálisan érződik a visszafogott teljesítmény, például abban, hogy a weboldalakat a megszokottnál picit lassabban tölti be. De ahol szükség lenne az erőre, tehát mondjuk a jobb grafikájú játékoknál, nagy felbontású videóknál, fotóknál, képszerkesztésnél ott már megáll a tudomány.

Általános, hétköznapi használatra jó választás Forrás: Origo

Emellett az is előfordul, hogy ha egyszerre több app van megnyitva, akkor a készülék borzasztóan belassul, ami szintén a hardver viszonylagos gyengeségére vezethető vissza. A termék a teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu szoftveren 180 000 pontot teljesített, ami nagyjából a fél évtizeddel ezelőtti csúcsmodellek szintje. De hát persze a dolog valahol érthető, hiszen azért a mai topmobilok nagyjából hét-nyolcszor annyiba kerülnek, mint a Nokia 5.4, és az olcsóságnak ára van.

Akkumulátor, kezelés

A termékbe 4000 mAh akkumulátor került, amely a trendeknek megfelelően házilag nem cserélhető sajnos. A kapacitás terén a kötelezőt hozza, amiből fakadóan az üzemidő is átlagos. Mindez azt jelenti, hogy használattól függően, 50 százalékos fényerő mellett nagyjából 8-11 órával számolhatunk, tehát egy napot azért ki lehet vele húzni.

A dizájn rendben van Forrás: Origo

A modell a totálisan lecsupaszított, mindenféle sallangot nélkülöző Android One rendszerre épül. Ennek sajátossága, hogy nem kínál semmilyen extrát, és megjelenése is elég egyszerű, ami miatt kevésbé teljesítményigényes mint a riválisok feltuningolt rendszerei. Viszont cserébe egy csomó kényelmi funkcióról le kell mondani, vagy ezeket külön kell összevadászni és telepítgetni. A felhasználók jó részének ehhez pedig egyszerűen nincs se kedve, se ideje, se affinitása. A beépített hangszórók totálisan átlagos hangminőséget produkálnak, azaz a mélyek fájóan hiányoznak, a hangerő nem túl nagy, viszont nagyon zavaró hibákba sem lehet belefutni. Amennyiben viszont a hagyományos módon, vagy Bluetooth révén csatlakoztatunk hozzá egy fül/fejhallgatót, sokkal jobb lesz a végeredmény. Ilyenkor már akár zenehallgatásra is vidáman lehet használni a terméket.

Képminőség

Sajnos a képminőség terén is visszafogottan teljesít a masina. Az alkalmazott IPS LED LCD képalkotási eljárás miatt a hibátlan feketét, a fátyolosságmentesen ragyogó színeket és a tökéletes kontrasztot sajnos el lehet felejteni. A maximális fényerő 400 nit, ami ahhoz épp csak elég, hogy nappal, szabadtéren lehessen használni a készüléket. Ilyenkor a kép ugyanis látható marad valamelyest, ám a tónusok már alig-alig érzékelhetőek. A betekintési szög terén nem teljesít fényesen, hiszen oldalról nézve a képernyőt, markánsan kezdenek fakulni az árnyalatok, e téren bizony a rivális OLED-eljárást használó telefonok lényegesen jobban teljesítenek. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, ami elmarad a jelenlegi 144 Hz-es csúcstól, de ennek igazán sok jelentősége nincs.

A kép minősége erős közepes Forrás: Origo

A játékokhoz úgysem elég erős a hardver, azt pedig túl lehet élni, hogy az oldalak közti lapozgatás, vagy a képernyőgörgetés nem annyira tükörsima. A 6,39 inches kijelző felbontása 720 x 1560 képpont, ami 269 ppi pixelsűrűséget jelent. Ez ma már elég gyenge, gyakorlatilag belépő szintű részletességet jelent. Ennek következtében pedig a kép nem annyira késpenge élességű, mint azoknál a mobiloknál, amelyek e téren jobban teljesítenek, és a nagyon finom átmenetek tökéletes visszaadása sem megoldott.

Képalkotás

Ha csak pusztán a specifikációkat nézzük, akkor bizony a Nokia 5.4 kamerás képességei teljesen rendben vannak. A 48 megapixeles f/1.8 rekeszértékű főkamera mellé került egy 5 megapixeles ultraszéles, illetve egy 2 megapixeles makro kamera is, a mélységélesség-adatok begyűjtéséről pedig egy 2 megapixeles szenzor gondoskodik.

Ideális körülmények között szép képek lőhetőek vele Forrás: Origo

Viszont a gyakorlatban azt tapasztaltuk, hogy a makrót el lehet felejteni, hiszen az autófókusz bizonytalanságai miatt a legtöbb esetben homályos a kép. Az ultraszéles látószögű kamera pedig kevés fénynél sötétben használhatatlan. Sőt, a főkamera is bizonytalan sötétben, bizony a legtöbb kép elmosódott vagy zajos lesz ilyenkor. Persze ideális fényviszonyok mellett lehet vele csoda szép képeket lőni, de ez azért már a fele ennyibe kerülő modellek esetében is alapelvárás.

Sötétben viszont nem teljesít túl jól Forrás: Origo

Természetesen mozgóképek elkészítése is lehetséges, és a 4K felbontású mód egész jól hangzik, az azonban már nem annyira, hogy a maximális képrögzítési sebesség 30 képkocka másodpercenként (30 fps). Ez ugyanis már a gyors mozgások visszaadásához egyszerűen kevés. Ha valaki megelégszik a Full HD felbontással, akkor ezt megduplázhatja, de ezért értelemszerűen a gyengébb részletességgel kell fizetni. A modellből hiányzik az optikai stabilizátor, ami hatékonyan segítene a kézremegésből fakadó hibák orvoslásában, szóval kár, hogy hiányzik.

Bizonyítvány

Az tény, hogy a Nokia 5.4 egy tisztességesen összerakott, igen korrekt külsővel bíró telefon, az már viszont baj, hogy pont a dizájn a legerősebb pontja. A kép minősége elfogadható, de egyáltalán nem kiemelkedő ebben a kategóriában, és a teljesítményről is ugyanezt tudjuk elmondani. Mindkét téren látványos kompromisszumok megkötésére kényszerül a felhasználó, és az Android One rendszert sem érezzük a legjobb megoldásnak. Szó nincs arról, hogy a készülék teljes csőd lenne, csak igazán nincs olyan tulajdonsága, ami kiemelné a mostanra gigantikussá duzzadt termékóceánból.

A Nokia 5.4 egy abszolút használható alsó-középkategóriás telefon, de az biztos, hogy nem ez fogja elhozni a márka újkori diadalmenetét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!