Meghalt a magnókazetta feltalálója

kazetta, sony, hf, kvíz
Vágólapra másolva!
Tömegek számára tette lehetővé többek közt az olcsó és mobil zenehallgatást.
Vágólapra másolva!

A holland NRC beszámolója alapján 94 éves korában meghalt Lou Ottens, a kompakt kazetta feltalálója. A mérnök még az 1960-as évek elején a Philips-nél kezdett el dolgozni a magnókazettán, miután szerette volna olcsón és könnyen lehetővé tenni az emberek számára a zenehallgatást, akkoriban bakeliten és ipari mágnesszalagokon tárolták az efféle típusú adatokat.

Magnókazetta Forrás: Origo

Ottens a termék kifejlesztését követően rávette a Philips illetékeseit, hogy a találmányát tegyék ingyen licencelhetővé más gyártók számára, de az első magnókazettát 1963-ban természetesen a munkáltatója dobta piacra. Ottens később szerepet játszott a CD kifejlesztésében is, így rögtön két a világot megváltoztatott adathordozó elkészítésében is részt vett.

A magnókazetták kulturális jelentősége óriási: nemcsak a megfizethető és könnyű zenehallgatás korát hozták el, de a Sony Walkman hordozható lejátszó és a másolatai jóvoltából a nagyközönség már úton-útfélen hallgathatta a kedvenc dalait. A kazetta lehetővé tette az egyedi válogatásalbumok létrehozását, a mikroszámítógépes korban pedig széles körben használták programok és egyéb adatok tárolására is, miután a flopik nagyon drágák voltak.

A kazetta egyik leginnovatívabb használata is a mikrogépekhez kötődik: voltak olyan informatikai tévéműsorok és rádióműsorok, amelyekben hangként lesugározták a programokat, a közönség pedig a magnóval rögzíthette azokat kazettára.

A nosztalgiának köszönhetően a magnókazetták épp a reneszánszukat kezdték élni: a térképről való eltűnésüket követően 2016-ban hirtelen 74 százalékkal, majd 2018-ban további 23 százalékkal nőttek az eladásaik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!