Így készíthetünk profi videókat a mobilunkkal

gimbal, dji, osmo, mobil, videó
Egy mobilos gimbal mindenhol jó szolgálatot tehet.
Vágólapra másolva!
Nem túlzás azt állítani, hogy 2021-ben az elérhető okostelefon kínálat hatalmasra nőtt. A készülékek jelentős mértékben eltérhetnek egymástól, és ez bizony érinti a képalkotással kapcsolatos tulajdonságokat is. Egy közelmúltban megjelent cikkünkben arra fókuszáltunk, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki fényképezésre keres mobilt. Most pedig a videós szolgáltatásokat vettük górcső alá, ami szintén fontos szempont lehet sokak számára egy vásárlási döntés meghozatala során.
Vágólapra másolva!

Egyre fontosabbá válnak életünkben a mozgóképes tartalmak, és a nagy közösségi média felületeken nő ezek jelentősége. Sőt, ma már kifejezetten népszerűnek számítanak azok a platformok is, így például a TikTok vagy a Twitch, amelyeken a hangsúly a videókon van.

Nézzük tehát, mire is kell figyelnünk, ha a megfelelő okostelefont szeretnénk kiválasztani a videóink elkészítéséhez.

Kialakítás: Alapvetően azt nagyon fontos figyelembe venni, hogy ki milyen körülmények között használná videózásra a készülékét. Ha valaki biciklire, motorra, szörfre tenné fel a telefont, sokat jár a vadonban, vagy a tenger környékén jár, akkor nem árt, ha egy modell bírja az ütéseket, a port és a vizet.

Felbontás: Az állóképek során használt megapixeles értékeket itt el lehet felejteni. Tehát hiába van egy telefonon mondjuk 108 MP-s kamera, az nem jelenti azt, hogy ilyen részletességű videókat tudna rögzíteni.

Ügyes kiegészítókkel csodás videókat készíthetünk a világról, vagy épp saját magunkról. Forrás: Origo

Manapság a csúcskészülékek 8K (7680 x 4320 képpont) felbontást produkálnak, a 4K (3840 x 2160 képpont) már a középkategóriában is alapkövetelmény, a Full HD-t (1920 x 1080 képpont) pedig ma már minden mobil tudja. Sok függ attól, hogy ki milyen céllal videózna, de azt fontos megjegyezni, hogy a 8K megjelenítők még nem igazán elterjedtek manapság, bőven elég, ha a 4K felbontású videók elkészítését lehetővé teszi egy mobil.

Rögzítési sebesség: Ez egy nagyon fontos paraméter, hiszen azt mutatja meg, hogy másodpercenként hány képkockát (frame per sec - FPS, de gyakran jelölik egy szimpla "P" jellel is) képes felvenni a készülék. Gyors mozgások megfelelő visszaadásához másodpercenként 60 képkockára szükség van, tehát ha például egy modell 4K-ban csak 30 FPS-sel vagy 30P-vel rögzít, akkor bizony ott problémák lehetnek ilyen típusú tartalmak esetén a kép minőségével. Egészen pontosan akadozó, vagy elmosódott lehet a végeredmény

Lassítás, szuperlassítás: Akadnak olyan modellek, amelyek másodpercenként 120, 240 vagy akár 480 képkocka rögzítésére is képesek (pl: Full HD/240 FPS). Ez azt jelenti, hogy a készülék képes minőségromlás nélküli lassított, vagy szuperlassított anyagok létrehozására. A lassítás funkció nagyon-nagyon látványos, és a kiválasztása után nincs szükség semmilyen utólagos számítógépes munkára. A videó ilyen formában fog "kijönni" a telefonból. Azaz, ha visszanézzük a képernyőn, már lassított/szuperlassított anyagot látunk, illetve, ha feltöltjük valahova, ott is így jelenik meg.

Kamera látószög: A telefonra épített kamerák látószöge mutatja meg, hogy mekkora a gyújtótávolság, azaz mekkora a "látott tér". A hagyományos széles látószögű főkamerák mellett egyre elterjedtebbnek számítanak az ultraszéles látószögű egységek is, amelyek jelentősen kitágítják a felhasználási lehetőségeket. A videós használhatóság szempontjából nagyon fontos tulajdonság, hogy a telefon képes-e menet közben váltani a már említett kamerák között. Ha igen, az értelemszerűen nagy előnyt jelent. Úgy tudunk váltogatni a nézetek között ugyanis, hogy ahhoz nem kell leállítani a felvételt.

A mai csúcstelefonokat komplex hátlapi kamerarendszerrel látták el. Forrás: Origo

Rekeszérték: Ez mutatja meg, hogy egy kamera mennyire képes sötétben is jó vagy elfogadható minőségű felvételeket készíteni, hogy mekkora lesz az esetleges zajosodás mértéke. Az F-érték tartalmazza ezt az adatot, például így: f/1.8 vagy f/2.2. A rekeszértékkel kapcsolatban a legfontosabb információ az, hogy minél kisebb, annál jobb. A jelenlegi telefonoknál f/1.6 jó értéknek számít, f/2.1 közepes, f/2.8 pedig rossz. Tehát egy olyan kamerával, amelynek a rekeszértéke mondjuk 2/2.9 kevés fénynél nem nagyon lehet értékelhető minőségű anyagokat készíteni.

Optikai Zoom: Ha van ilyen kamera a telefonon, akkor azzal lehet minőségromlás nélküli nagyított videókat készíteni. Nagyon-nagyon hasznos lehet!

AR matricák: Ezek azok a különleges effektek, amivel azonnal, mindenféle egyéb szoftver bevetése, vagy számítógépes utómunka nélkül fel lehet dobni a videókat. Hasznosak lehetnek, de azért túlzásba nem kell esni. Egy videó minőségének szempontjából ezek megléte vagy hiánya gyakorlatilag lényegtelen.

Optikai képstabilizátor: Videós szempontból ez az egyik legfontosabb technológia, akkor ha valaki nem állványról vagy gimballal, hanem kézből kameráz. Az optikai képstabilizátor ugyanis képes kiküszöbölni a remegésből, mozgásból fakadó durva és zavaró képhibákat. A végeredmény ennek hatására séta közben például olyan lesz, mintha siklanánk a levegőben, ami nagyon látványos, és kifejezetten jól áll a felvételeknek.

A 2-3 hátlapi kamera a prémium kategóriában kötelező minimum. Forrás: Apple

Ebből is látszik, hogy számos szempont befolyásolja azt, hogy milyen is lesz egy telefonnal elkészített videó. Érdemes rászánni az energiát és az időt arra, hogy az ember alaposan elmélyedjen a kinézet készülékekben, megfontoljon egy vásárlási döntést. Ha minden jól megy, akkor a rögzített anyagok minőségükkel hálálják meg ezt a fajta törődést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!