Deepfake fotókkal és videókkal támadt az anyuka

raffaela spone
Raffaela Spone
Vágólapra másolva!
Ki szerette volna rúgatni a lánya riválisait a pompomcsapatból.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben nagyüzembe kapcsolt a fotók és a videók gépi tanulásos módszerekkel való hamisítása, kilőtt a legkülönfélébb indíttatású visszaélések száma. A The Philadelphia Inquirer beszámolója ennek ellenére is meglepetést okozott, a cikk szerint a tavalyi év közepén egy 50 éves pennsylvaniai nő a lejáratásuk érdekében hamisított fotókat és videókat generált három tinédzser lányról, továbbá anonim üzenetekben különféle módokon zaklatta, öngyilkosságra szólította fel őket.

Raffaela Spone Forrás: Hilltown Township Police Department

Raffaela Spone ezzel a lánya karrierjét próbálta egyengetni a helyi pompomcsapatban: az áldozatok a riválisai voltak, a lejáratásukkal ki szerette volna rúgatni őket. A hamisított fotókhoz és videókhoz a lányok közösségi médiás fotóit használta fel, többek közt dohányzós, alkoholfogyasztós, továbbá meztelen képekre és videókra tette rá az arcukat. Az anyagokat anonim számról elküldte az edzőknek.

Az egyik áldozat szülei az edzőknek küldött anyagok és lányuk SMS-ben való zaklatása miatt tavaly júliusban feljelentést tettek a rendőrségen, ezután derült fény rá, hogy két másik lány is érintett. Bírósági végzések birtokában a nyomozóknak nem tartott sokáig fényt deríteniük a küldő kilétére, a házkutatás során pedig Spone eszközein is bizonyítékokat találtak a bűncselekményekre. A jelek szerint a tinédzser lánya nem tudott a piszkos magánakciójáról.

A Spone-t gyermekek három rendbeli internetes zaklatásával, továbbá szintén három rendbeli zaklatással vádolta meg az ügyész, az előzetes bírósági meghallgatását március 30-ra írták ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!