A trendi ajtózárakat és csengőket is jelként értelmezik a tapasztalt fosztogatók.

A professzionálisnak titulálható betörők nem véletlenszerűen választják ki a kifosztani kívánt lakásokat és házakat, számos olyan körülményt és jelet vesznek figyelembe, amelyek különféle módokon megkönnyítik a dolgukat, csökkentik a lebukásuk kockázatát, továbbá tisztességes zsákmány meglétére utalnak az ingatlanban.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

A brit Cranfield Egyetem kutatója érdekes állítással rukkolt elő, véleménye szerint a gyártók állításával szemben az okos ajtócsengők, okos ajtózárak és efféle kiegészítők nemhogy elriaszthatják a betörőket, de akár még növelhetik is az ingatlanokba való betörés kockázatát.

Dr. Duncan Hodges nem technikai szinten vette górcső alá a termékeket, hanem pszichológiai szempontból: meglátása szerint a kívülről jól látható és felismerhető kütyük megléte vagyonra enged következtetni, ami a kívánt hatással ellentétben pont felhívhatja az ingatlanokra a betörők figyelmét, vonzóbbá teheti azokat számukra.

Hodges azt ajánlja az otthonukat okos ajtózárakkal, okos ajtócsengőkkel, vagy éppen okos kamerákkal megvédeni kívánóknak, hogy az ezekre szánt pénzt költsék inkább komolyabb klasszikus ajtózárakra, továbbá ablakokra szerelhető zárak telepítésére, a gyakorlatban ezek sokkal többet segíthetnek a betörések meghiúsításában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!