Emellett a Windows is rekordot állított be tavaly az új malware mennyiségében.

Véget értek már azok az idők, mikor a Mac számítógépeket használók büszkén hangoztathatták a windowsos társaiknak, hogy nekik bizony nincs szükségük antivírusra. Ettől függetlenül a tavalyi év egészen döbbenetes változást hozott, az Atlas VPN és az AV-TEST közös kutatása alapján 674 ezernél is több maces kártevőt azonosítottak a vírusirtók készítői, ami nagyjából tizenegyszeres növekedést jelent az előző évhez képest.

Körülbelül 11× több maces kártevőt azonosítottak 2020-ban, de a 2021-es eddigi adat biztatóForrás: Atlas / AV-Test

Ez persze a Windowshoz képest csepp a tengerben, a Microsoft rendszerére tavaly körülbelül 91 millió kártevő készült, azonban ez arányaiban nem jelentős ugrás a tavalyelőtti 89 millióhoz képest. A jelek szerint ráadásul idén is gond nélkül sikerülhet majd hozni 90+ milliós értéket, máris közelít a 34 millióhoz a felismert új kártevők száma.

Az nem világos, hogy mi okozta a gigantikus emelkedést a maces kártevők számában, részben felehetően a koronavírus miatt otthon dolgozókra kívántak lecsapni a bűnűzők, ám ez csak spekuláció. Viszont jó hír, hogy idén eddig csupán 2474 új kártevőt azonosítottak az Apple számítógépeire, tavaly napi átlagban jött ki 1847 kártevő.

A Windows hozza a szokásos formáját a felismert új kártevők számábanForrás: Atlas / AV-Test

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!