Porszívót venne a tavaszi nagytakarításhoz? Segítünk a választásban

Porszívó, vásárlás, kisokos, hagyományos, álló, robotporszívó
Manapság a porszívók között is a bőség zavarával küzdenek a vásárlók.
Vágólapra másolva!
Amennyiben az ember eljut odáig, hogy otthoni porszívót akar vásárolni, akkor alapvetően három lehetőség, három nagy család előtt áll. A hagyományos gurulós, a robot- és az úgynevezett álló porszívók hatalmas csoportjai. Mindháromnak vannak előnyei és hátrányai, és mostani cikkünkben ezeket járjuk körbe, hogy remélhetőleg segíteni is tudunk a döntésben.
Vágólapra másolva!

A vásárlás előtt

Mint minden elektronikai eszköz esetén, itt is nagyon fontos, hogy az ember alaposan átgondolja, hogy mire és milyen körülmények között szeretné használni az adott terméket. Nincs helye impulzusvásárlásnak, tényleg muszáj rászánni az időt erre.

Manapság a porszívók között is a bőség zavarával küzdenek a vásárlók Forrás: Miele

Mint ahogy arra is, hogy csak olyan készüléket vegyen meg valaki, amit előtte a gyakorlatban is megnézett, kipróbált. A képek és a technikai paraméterek nem adnak vissza mindent ugyanis.

Ár

E téren persze óriási eltérések fedezhetőek fel, de az kijelenthető, hogy ha valaki egy alapszintű, de jól használható porszívóra vágyik, akkor a legolcsóbban egy hagyományos kialakításúhoz juthat hozzá. Ezt követi az álló porszívó, és a legdrágábbak pedig a robotok. Természetesen ettől még előfordulhat, hogy egy prémium kategóriás gurulós, gégecsöves porszívó többe kerülhet, mint egy robotporszívó, de ez azért nem jellemző.

Kényelem

Egyértelműen a robotporszívó nyeri ezt a versenyszámot, hiszen hozzá sem kell érni, és úgy képes feltakarítani a szobát ideális esetben. Az álló porszívók általában jó könnyűek, és kevés helyet foglalnak.

A robotporszívók kényelmesek és dizájnosak. De azért nem tökéletesek mindenkinek Forrás: Samsung

Ráadásul az akkumulátoros energiaellátás miatt még a kábel sem köt sehova. Egyértelműen a tradicionális porszívó a legmacerásabb, legkevésbé komfortos. És a tárolása, valamint hordozása is ennek a legproblémásabb az esetek túlnyomó többségében. Cserébe a hagyományos porszívó rendelkezik a legnagyobb szívóerővel, sohasem merül le, mint egy akkus modell és biztosan nem csinál semmi váratlan kárt, mint esetleg egy robotporszívó.

Sokoldalúság

Az álló porszívók e téren a legjobbak, főleg azok a változatok, amelyek lehetővé teszik a morzsaporszívós használatot.

Az álló porszívók a különböző kiegészítőikkel messze a legsokoldalúbb darabok Forrás: Dyson

Ezek segítségével akár az autó is viszonylag egyszerűen kitakarítható, ami a hagyományos porszívóval egy fokkal komplikáltabb, a robotporszívó pedig ilyenkor nem rúghat labdába. A különféle kefék és egyéb kiegészítők az álló- és a gurulós porszívóknál is megtalálhatóak, amelyek nagyon hasznosak lehetnek.

Portároló mérete

A robotporszívó tartályába fér a legkevesebb kosz, ezt követi az álló csoport, majd végül a "rendes" porszívók társasága. Ez pedig fontos tényező lehet olyankor, ha nagy területet kell, viszonylag gyakran kitakarítani. Pláne, hogy ha ez a terület hamar szennyezett lesz. A porzsák vásárlása extra költség, a portartály ürítgetésénél pedig van jobb program is a földön.

Teljesítmény

Ez az egyik legfontosabb szempont, és főleg ott számít sokat, ahol gyakori a makacs szennyeződés, például azért, mert állat van a háznál. E téren egyértelműen a hagyományos porszívók viszik a pálmát, már csak azért is, mert ott nagyobb hely van az erősebb motornak.

Léteznek porszívók, amelyeket direkt az allergiások igényeihez terveztek. Forrás: Origo

Őket követik az álló porszívók, amelyeknél szintén elérhető tekintélyes szívóerő, de azért már valamivel gyengébbek. Végül pedig a robotporszívók következnek, amelyek motorja hagyományosan kicsit erőtlen. Utóbbiak ezt a rendszeres, akár naponta történő automatikus porszívózással igyekeznek pótolni.

Dizájn

Alapvetően senkinek sem javasolnánk, hogy a külső alapján válasszon porszívót, de ettől függetlenül tudjuk, hogy sokak számára fontosak a termékek megjelenése. Egyértelműen a robotporszívók között találhatóak a legszemrevalóbb darabok, őket követik az álló porszívók, majd a sor végén kullognak a gégecsöves, gurulós masinák.

Rendelkezésre állás

A robotok és az álló porszívók (legalábbis a legtöbb álló porszívó) akkumulátorról üzemelnek, aminek vannak előnyei, de az is tény, hogy ha a telep lemerül, és azt fel nem töltik, akkor bizony kényszerszünetet kell beiktatni. Ez pedig adott esetben komoly problémákat is okozhat, főleg akkor, ha nagy területet kell feltakarítani, ami sokáig tart. Ilyen veszély a hálózati áramforrást használó tradicionális porszívóknál nem fenyeget.

Szerintünk:

Mindent összevetve, aki épp most szeretne új porszívót vásárolni, annak alaposan át kell gondolnia, hogy pontosan milyen a terület, ahol használná! Hamar porosodó lakásba, esetleg irodába, ahol sűrűn kell használni és nagyobb területeken is végig kell menni egyszerre a porszívóval, mi mindenképpen egy hagyományos porszívót ajánlunk. Kisebb vagy közepes lakásba már jó lehet egy kényelmes álló porszívó is.

A robotporszívó abban az esetben tudja igazán megszolgálni az árát, ha nem túl zegzugos a lakás, nincsenek nagyon vastag szőnyegek, és sok magas küszöb, vagy lépcső.

Otthoni felhasználásra egyébként ideális megoldás lehet egy robotporszívó és egy akkumulátoros álló porszívó kombinációja, mert így a robotporszívó minden nap szépen körbetakarít mindent, és időközönként segíthetünk neki azzal, hogy az álló porszívóval végigmegyünk a nehezebben hozzáférhető helyeken.

Még a korábban nagyon nehezen elérhető helyek is könnyebben tisztíthatóak egy akkumulátoros porszívóval Forrás: Origo

Illetve, ha bármikor kiszóródik valami, vagy olyan szennyeződés keletkezik, amit azonnal szeretnénk feltakarítani, csak leemeljük a töltőről az álló porszívót, és egy pillanat alatt felszippantjuk a koszt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!