Sok selejt fokozza a GeForce-hiányt?

asus rog strix rtx 3080 geforce videokártya grafikus kártya
Asus ROG STRIX RTX3080 10G GAMING
Vágólapra másolva!
Az ASUS sejtése szerint váratlanul sok lehet a hibás GPU.
Vágólapra másolva!

Rossz hírrel szolgált a legújabb részvényesi konferenciáján az ASUS, állítása szerint az idei első negyedévben nemhogy nőtt volna, de csökkent az NVIDIA által biztosított grafikus processzorok mennyisége. Ennek köszönhetően idén a vártnál is kevesebb GeForce RTX 3000 szériás videokártyát tudott legyártani, aminek természetesen pénzügyi következménye lesz.

A kép csak illusztráció (Asus ROG STRIX RTX3080 10G GAMING) Forrás: Asus

Konkrét számokkal nem dobálózott a vállalat, ám a spekulációja szerint a szerencsétlen helyzet mögött gyártási nehézség állhat: váratlanul magas lehet az Ampere architektúrás grafikus processzorok selejtaránya, az érintett chipek a Samsung 8 nanométeres technológiájával készülnek.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy az NVIDIA egyszerűen alábecsülte a lapkák iránti igényt, de az efféle rendelések rendkívül hosszú átfutási ideje miatt már nem volt lehetősége korrigálni.

Normál esetben az év végi csúcsszezon után az első negyedévben erősen visszaesik a kereslet a videokártyákra.

Akármi is legyen a helyzet, a következő hónapokban szinte biztosan nem fog javulni az új generációs videokártyák elérhetősége, az AMD sem képes eleget gyártatni a rivális Radeon RX 6000 szériás termékek grafikus processzoraiból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!