Másoknak is hajlandó lesz chipet gyártani az Intel

Intel XMM 8160 5G modem
Intel XMM 8160 5G modem
Vágólapra másolva!
Mindeközben pedig maga is elkezd majd a riválisokkal dolgoztatni.
Vágólapra másolva!

Nem fél a gyors döntéshozataltól az Intel új vezérigazgatója, Pat Gelsinger az Engineering the Future névre keresztelt eseményen három óriási jelentőségű változtatást jelentett be a cég stratégiájában. A legfontosabb, hogy a vállalat részben bérgyártónak fog állni, az újonnan létrehozott Intel Foundry Services részlegén keresztül az érdeklődők ráadásul nem csak legyártathatják vele a chipjeiket, de testre szabott termékeket is terveztethetnek az Intel szellemi tulajdonainak felhasználásával.

A kép csak illusztráció Forrás: Intel

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mihez és hogyan férnek majd hozzá az érdeklődők, de a jelek szerint akár x86-os processzormagokat is licencelhetnek a vállalattól. Ez abszolút újdonság az Intel részéről, korábban nem volt rá példa, hogy betekintést engedjen harmadik felek számára a termékeinek működésébe, márpedig ez elengedhetetlen lehet az egyedi chipek tervezésekor. A Foundry Services emellett ARM és RISC-V processzormagos dizájnokat is segít majd készíteni a partnereknek.

Ezzel kapcsolatban a vállalat 20 milliárd dollárt fektet be az arizonai chipgyártásába, hogy képes legyen kiszolgálni a jövőbeli gyártási igényeket, legyenek azok sajátok vagy harmadik felektől érkezők. Végül szintén atipikus lépést téve 2023-tól kezdve maga az Intel is gyártatni kezdi más bérgyártóknál a termékeit, így a TSMC, a Samsung és a GlobalFoundries is kaphat tőle megbízásokat.

Az Intel amerikai chipgyártásának erősítése kulcsfontosságú előnynek bizonyulhat, részben mivel az állami ügyfelek körében egyre nő a bizalmatlanság az Ázsiában gyártott lapkákkal szemben. Jelen pillanatban a világ chipjeinek 80 százalékát Ázsiában, 15 százalékát az Egyesült Államokban, a maradék 5 százalékát pedig Európában állítják elő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!