A pórul járt ügyfeleiken és partnereiken át próbálják fizetésre bírni a vállalatokat.

Az adatlopást elszenvedett és megzsarolt cégeknek nem szabad engedniük a bűnözőknek, a bűntény hatóságoknak való jelentését követően azokkal kell együttműködniük a helyzet megoldásában. Ennek részbeni oka, hogy így csökkenthető lehet az efféle jövőbeli támadások száma: ha konzisztensen egy fityinget sem kapnak a bűnözők, akkor nem éri meg nekik ilyen típusú bűntényeket végrehajtaniuk.

A kép csak illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

A jelek szerint működhet ez a taktika, éppen ezért is a bűnözők már további zsarolással próbálják fizetésre bírni a cégeket: a lopott adatokat átnézve elkezdenek e-maileket küldözgetni a meghackelt vállalkozások ügyfeleinek és partnereinek, hogy bírják fizetésre azt, különben nyilvánosságra hozzák a velük kapcsolatos, kilopott információkat a sötét weben.

Ehhez a taktikához folyamadott a Clop nevű banda is, jelenleg a Flagstar Bank és egy meg nem nevezett, kismama-ruhákat áruló amerikai kereskedés rendelőit fenyegetik a kilopott információik nyilvánosságra hozatalával. Az utóbbi ügyfeleit azzal rémisztgetik, hogy többek közt a nevüket, a telefonszámukat, az e-mail-címüket, a TAJ-számukat és kártyaadataikat teszik ki az internetre, ha nem bírják rá az áruházat a fizetésre.

Persze nem szabad engedni a zsarolásnak: ez csak kétségbeesett fenyegetőzés a hoppon maradt bűnözők részéről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!