Az Apple kapja a TSMC első 4 nm-es lapkáit

Vágólapra másolva!
Az Apple új Mac gépeibe építik majd be a legelső 4 nm-es chipeket, amiket a TSMC legyárt.
Vágólapra másolva!

A Digitimes forrásai szerint az Apple az egyik első olyan gyártó lesz, amely 4 nm-es chippel tud piacra eszközöket. Ami azt illeti, az Apple már le is foglalta a TSMC gyártáskapacitásának azt a részét, ami a legelső 4 nm-es chipekre vonatkozik. Ezeket a lapkákat azonban kisebb meglepetésre nem az új iPhone-okban vetik majd be, hanem a következő MacBook és iMac gépekben.

Forrás: apple

Miközben az új iPhone-ok A15-ös lapkája a TSMC 5 nm Plus technológiájára épít majd, addig a Macek világában máris tovább vinnék az 5 nm-es Apple M1-et. A tesztelők továbbra is elismerősen nyilatkoznak a fogyasztás-teljesítmény arányában szárnyaló chipről, így aztán magasra is teszik a lécet a jövőbeli Apple processzorok teljesítménye kapcsán. Az Apple pedig többször is utalt már rá, hogy a megoldásai skálázhatóak, így valóban meglepetésekben lehet része a piacnak.

Az iCave Dave néven dolgozó YouTuber úgy tudja, hogy az Apple jövőbeli M1Z chipje egy 20-magos CPU, 32-magos iGPU-val, ami még az AMD Ryzen Threadripper 3990X-et is lekörözheti. A 128-magos GPU-jával az Apple M1P pedig még a GeForce RTX 3080-nak is riválist jelenthet. Elvileg az év második felében érkezhetnek az újabb Apple processzorok.