Több százezer magyar Facebook-felhasználó adatait lopták el

laptop közösségi média internet A Facebook ma már többet tud rólam, mint az anyám
Vágólapra másolva!
Szabadon elérhetőek a neten, 377 ezer magyar felhasználó érintett.
Vágólapra másolva!

Óriási botrány van kirobbanóban a Facebooknál, a Business Insider beszámolója szerint 553 millió facebookozó adatai váltak teljesen ingyenesen elérhetővé egy aránylag ismeretlen hackerfórumon. Az adatbázisban lévő információk java nyilvánosan böngészhető és kideríthető (például név, város, ország, születési dátum, e-mail-cím), az igazi problémát az áldozatok telefonszámainak kiszivárgása jelenti. Jelszavakat szerencsére nem tartalmaz az adatbázis.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A Facebook szerint a most szabadon elérhetővé vált adatokat 2019-ben lopták ki egy sebezhetőségen keresztül. A nyilvánosságra került adatbázisban összesen 553 millió facebookozó adatai találhatóak meg a világ minden tájáról, bő 377 ezer magyar felhasználó érintett.

A szabadon elérhetővé vált információk leginkább adathalászatra lehetnek felhasználhatóak, de megszemélyesítésre épülő bűncselekmények, akár SIM-cserés támadás kivitelezése sem feltétlenül lehetetlen velük. Az utóbbi során csalók átveszik az irányítást mások telefonszámai felett, hogy megkaparintsák az SMS-ben kiküldött kétlépcsős azonosítókódjaikat, így el tudják utalni a pénzt a bankszámláikról.

Emellett spammelők, piszkosan játszó marketingesek és telefonos értékesítők is felhasználhatják az információkat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!