Világrekord összegért ment el a Super Mario Bros

super marios bros
660 ezer dollárt ért egy gyűjtőnek a talán abszolút egyedi kópia
Vágólapra másolva!
Gyári zsugorfóliában és tökéletes állapotban van a játék rendkívül ritka példánya.
Vágólapra másolva!

Nem mindenkinek ártott anyagilag az egy éve tartó koronavírus-járvány, a napokban egy tehetős és fanatikus gyűjtő arra ragadtatta magát, hogy világrekord áron vásárolt magának egy kópiát a NES konzolra készült Super Mario Bros platformerből. Az illető az előző 114 ezer dolláros csúcsot drámaian megdöntve 660 ezer dollárt, durván 203 millió forintot adott a Heritage Auctions árverésén a játékért.

660 ezer dollárt ért egy gyűjtőnek a talán abszolút egyedi kópia Forrás: Heritage Auctions

Az aukcióra bocsátott kópiát két jellegzetesség emeli ki a tömegből: az állapota és a ritkasága. Az elkelt játék bontatlan gyári zsugorfóliás csomagolásban van, és általánosságban véve olyan állapotban, mintha nemrég szedték volna le a kereskedés polcáról. A pontot ettől függetlenül az tette fel az i-re, hogy az évek során a Nintendo hétféle csomagolással gyártotta a Super Mario Bros-t az Egyesült Államokban, ez a kópia pedig mind közül a legritkább, 1986 vége és 1987 eleje között rövid ideig használt variánsba került.

A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy nem létezik még egy bontatlan és kiváló állapotú példány belőle a világon.

Az anonimitásba burkolózott gazdája karácsonyi ajándéknak kapta annak idején, de 35 éven át csak különféle helyeken porosodott, mígnem nemrég újból felfedezte a létezését, ekkor már sejtve, hogy nagyon sokat érhet a gyűjtőknek. A vételi árból 500 ezer dollár, durván 154 millió forint üti a markát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!