Végre követhető lesz a Nokia telefonjainak típusmegjelölése. A gyártó az új, megfizethető készülékek mellé hosszú üzemidőt, sok frissítést és az eddiginél hosszabb szoftvertámogatást ígér. 

Mióta a finn HMD Global átvette a Nokia telefonos márkáját, arattak ugyan kisebb-nagyobb sikereket, de láthatóan egyelőre nem tudják felvenni a versenyt az igazán nagyokkal. A hírek szerint a koronavírus-járvány is elég nagy problémákat okozott a vállalatnak, így a régóta ígért csúcskategóriás telefonjuk annyit késett, hogy közben el is avult, azonban a középkategóriában és attól lefele most új készülékekkel jelentkeztek. 

Az első és legfontosabb hír, hogy ezeknél megváltoztatták a nevezéktant is, így könnyebb lesz beazonosítani a telefont. 

Forrás: Nokia

Az utóbbi években a HMD olyan nevekkel adta ki a készülékeit, mint Nokia 5.4 vagy éppen Nokia 7.2, amiben van logika azok számára, akik szorosan követik az új megjelenéseket, azonban egy idő után viszonylag könnyű belezavarodni. Valószínűleg ezt belátva a friss megjelenések már egy fokkal jobban megjegyezhető neveket kaptak:

  • A középkategóriába érkezik a Nokia X20 és X10.
  • A középkategória aljára a Nokia G20 és G10.
  • Legalulra pedig a Nokia C20 és C10, de ezek nem jönnek Magyarországra, úgyhogy nem is foglalkozunk velük.

Azt előre le kell szögezni, hogy abban a kategóriában, ahol a Nokia a fenti újdonságok bevezetésével versenyezni szeretne, rendkívül erősek a riválisok, főleg Kínából. Az Oppo vagy éppen a Xiaomi (Redmi) az utóbbi időben olyan hihetetlen ár-érték arányú készülékeket mutatott be, hogy valószínűleg a Nokia is érzi, hogy ezzel érdemben nem tudnak versenyezni, így inkább más területekre helyezték a hangsúlyt: 

azt szeretnék, ha a telefonjaik hosszú ideig használhatók lennének, nem kellene őket idő előtt kidobni, ezzel is csökkentve a termelt elektronikai hulladékot, meg persze védve a vásárlók pénztárcáját. 

Ennek megfelelően a Nokia X20 és X10 is három évig kapja majd az Androidhoz érkező szoftverfrissítéseket, valamint szintén három évig rendszeresen érkeznek majd rá a biztonsági frissítések is. Ráadásul a garanciaidőt is kiterjesztették 3 évre, és még egy környezetbarát, komposztálható tokot is mellékelnek a készülékekhez. 

Szintén az elektronikai hulladék termelésének mérséklése érdekében már nem mellékelnek töltőfejet és fülhallgatót sem a telefonokhoz, bár mi ezt inkább a spórolás számlájára írjuk. 

Forrás: Origo

Akárhogy is, a két telefon nagyon sok mindenben megegyezik: közös a 6,67 hüvelykes FullHD+ kijelző, a középkategóriás, de energiatakarékos és már 5G-t is támogató Qualcomm Snapdragon 480-as központi processzor, valamint a 4470 milliamperórás akkumulátor is. 

Ezek alapján a Nokia arra számít, hogy az X20 és X10 akár kétnapos üzemidővel szolgálhat. 

A főbb különbségek a kameráknál adódnak. A drágábbik X20-as esetében a főkamera 64 megapixeles, míg az X10-es esetében 48 megapixeles, a maradék három segédkamera azonban egyforma: van egy 5 megapixeles ultraszéles lencse, egy 2 megapixeles mélységszenzor, valamint egy 2 megapixeles makró lencse is. A lencséknél ezúttal is a neves Zeiss segített be a finneknek. Az előlapi kamera a drágábbik modellnél 32 megapixeles, és az ígéretek szerint rosszabb fényviszonyoknál is jól fog teljesíteni, míg az olcsóbbik verziónál 8 megapixeles.

  •  Nokia X20 júniustól lesz elérhető Magyarországon "sarki fény" színben, 6/128GB verzióban 139 990 Ft ajánlott fogyasztói áron.
  • A Nokia X10 júniustól lesz elérhető Magyarországon "erdőzöld színben", 4/128GB verzióban 119 990 Ft ajánlott fogyasztói áron.

Hosszú üzemidő, baráti áron

A G20 és a G10 már sokkal inkább a kedvező árat és a "hétköznapra elég" színvonalat veszi célba, így például a 6,5 hüvelykes kijelzője ugyan nem kicsi, de a mezei HD-felbontással azért ma már nem nagyon lehet dicsekedni. A nyolcmagos Mediatek G35-ös processzora az általános igényeket könnyedén kiszolgálja, mint a G20-as 4 gigabájt memóriája is még éppen az elegendő határán mozog, azonban a G10-nek már be kell érnie 3 gigabájttal, amit viszont így látatlanban már nem tudnánk nyugodt szívvel ajánlani.

Forrás: Nokia

Cserébe egy meglepően nagy, 5050 milliamperórás akksi jutott a telefonokba, amikkel a Nokia szerint akár 3 napos üzemidő is elérhető. 

Itt már csak két évig garantálja a legújabb Androidot a gyártó (ami még mindig nem rossz), viszont három évig jönnek majd a biztonsági frissítések.

A legfontosabb különbségek itt is a kamerák tekintetében érhetők tetten. A G20-asnál négy lencsét találunk a hátlapon: 48 megapixeles főkamera, 5 megapixeles ultraszéles lencse, 2 megapixeles makró és 2 megapixeles mélységérzékelő teljesít szolgálatot, míg a G10-nél egy szerény 13 megapixeles főkamera mellé egy 2 megapixeles makró és egy 2 megapixeles mélységérzékelő jutott. Az előlapi kamerák egységesen 8 megapixelesek.

Forrás: Nokia
  • A Nokia G20 májustól lesz elérhető Magyarországon "éjféli égbolt" színben, 4/64GB verzióban 69 990 Ft ajánlott fogyasztói áron.
  • A Nokia G10 májustól lesz elérhető Magyarországon "éjféli égbolt" színben, 3/32GB verzióban 54 990 Ft ajánlott fogyasztói áron.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!