Használtan féláron is megvehetőek a vadiúj széria tagjai az USA-ban.

Régóta nem titok, hogy a használt okostelefonok piacán kizárólag az Apple iPhone modellek tartják kifejezetten jól az értéküket, míg az androidos okostelefonok gyorsan és jelentősen veszítenek belőle. Ettől függetlenül is megdöbbenést okozott a használt mobilok adásával és vételével foglalkozó SellCell kutatása, amely alapján az idén január végén piacra került Samsung Galaxy S21 széria tagjainak értéke két hónap alatt megfeleződött, használtan az ajánlott fogyasztói áraik körülbelül feléért is elvihetőek.

Samsung Galaxy S21 UltraForrás: Origo

A kutatás szerint a pontos modell függvényében a készülékek értékcsökkenése 45-57% tartományban mozog. Ez elsőre abszurdan magasnak tűnik, ám az árakat a kereslet és a kínálat határozza meg: a vevők szerint számukra nem érnek többet ezek a mobilok, így ekkora veszteséget kell lenyelniük az eladóknak, ha értékesíteni akarják azokat.

Az USA-ban két hónap alatt elveszítették az értékük felét a Galaxy S21 széria tagjai a használtpiaconForrás: SellCell

Kontextusként a SellCell szerint a tavalyi év végén piacra került iPhone 12 okostelefonok értékvesztése 18-34% tartományban mozog, ami már sokkal racionálisabb. Viszont érdekes kettősség figyelhető meg az adatokban: az 512 GB-os variánsaik kivételével az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max modellek 18-23% értékvesztést szenvedtek, míg minden másik modell esetében 30% felé kúszott az arány.

Ezzel szemben az iPhone 12-esek számottevően jobban tartják az értéküketForrás: SellCell

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!