Ez a monitor szinte semmi helyet nem foglal az asztalon

27QN880-B, Ergo, monitor, LG
Az 27QN880-B az Ergo monitorcsalád tagja.
Vágólapra másolva!
Az LG nem számít az IT iparág tradicionális szereplői közé, ellentétben mondjuk a HP-vel, a Dell-lel vagy az Acerrel, ennek ellenére a dél-koreai cég az elmúlt egy évtizeden a monitoros szektor egyik legerősebb versenyzőjévé vált.
Vágólapra másolva!

A konszern komoly gyártókapacitással rendelkezik, és a fejlesztéseket sem hanyagolta el, aminek köszönhetően számos innovatív modellel tudott előrukkolni ebben a szektorban. Ez nem olcsó stratégia, de kifizetődő, hiszen igazán hosszú távon csak azok érhetnek el sikereket ezen a területen is, akik tudnak és akarnak is újításokkal színre lépni. A pakliban persze mindig benne van a bukás lehetősége, azért elő-előfordul, hogy a sok pénzből kifejlesztett nagy durranásnak szánt új eljárás csődöt mond.

Az 27QN880-B az Ergo monitorcsalád tagja Forrás: Origo

A cég a közelmúltban többek között ráfeküdt az ergonómiára, és ennek köszönhetően született meg egy speciális család, az Ergo, amelynél a hagyományos talpakat gondolták újra. Az egyik ilyen modell, egészen pontosan a 27QN880-B nevű termék futott egy kört nálunk, mert nagyon kíváncsiak voltunk, hogy az előzetesen ígéretesnek tűnő megoldás hogyan működik a való életben.

Sosem látott lehetőségek

Az Ergo monitorok hagyományos talppal nem rendelkeznek, ehelyett az asztal széléhez kell őket rögzíteni egy bilincs segítségével, amely a megszokottnál nagyobb stabilitást biztosít. Ezen kap helyet egy 13 centiméteres tartományban fel-le mozgatható nyúlvány, amihez egy elforgatható modul csatlakozik. Ennek a végén pedig elhelyeztek egy gömbcsuklót, amelyre kell rápattintatni magát a képernyőt.

A kijelző nagyon pontosan pozícionálható Forrás: Origo

E bonyolult konstrukció azzal a végeredménnyel jár, hogy a kijelző sosem látott szabadsággal mozgatható, forgatható, dönthető és pozícionálható. Ez pedig egyrészt nagyon komfortos használatot tesz lehetővé, másrészt pedig irodai környezetben, ahol többen dolgoznak együtt, például egy tervezési feladaton, nagyon hasznos lehet. Egyetlen mozdulattal meg lehet mutatni az asztal másik oldalán ülő kollégának vagy kollégáknak, hogy min is dolgozunk, ami jelentősen növelheti a hatékonyságot. Emellett akkor is nagyon jól jöhet, ha valaki otthon dolgozik, és a monitorát használja tévézésre is. Ugyanis egyszerűen a fordíthatja a fotel vagy a kanapé felé a kijelzőt, ha végzett a feladataival.

Pár napos használat során arra jutottunk, hogy a speciális talp-nyak kialakítás egyértelműen hasznos, és a konstrukciónak van értelme.

Maga a kijelző egyébként sík, a kávái vékonyak és egy síkban vannak a kerettel, azaz kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A ki- és bemenetek terén igazi bőséget kínál. A kötelező HDMI mellett van rajta egy DisplayPort módban is használható USB-C, illetve USB-A és hagyományos DisplayPort-csatlakozó is. Rádughatunk telefont, notebookot, azok közvetlen töltésére is képes, és a fejhallgatóportot sem hagyták le róla, ami akkor lehet igazán fontos, ha valaki asztali PC-t használ.

A speciális kialakításnak köszönhetően sokoldalúan használható Forrás: Origo

És ha már a hangnál tartottunk: Ellátták két darab, egyenként 5 wattos hangszóróval is, azaz a tévékhez hasonlóan képes hangokat kibocsátani magából. Persze nem szól olyan jól, mint egy dedikált külső hangrendszer, de ha ilyesmi nincs a kéznél, akkor ez bizony hasznos lehet.

Képminőség

Az alapok jók tehát, de ettől függetlenül a gyatra képminőséggel még haza lehetett volna vágni a terméket. Szerencsére erről szó nincs, hiszen az alkalmazott IPS LED LCD panel egész jó látványvilágot szavatol. A kontraszt mondjuk elég gyengécske, 1000:1 értékű, viszont a színek szépek a betekintési szög jó, és egy alapvetően munkaeszköznek szánt megjelenítő esetében talán ez fontosabb.

A maximális fényereje méréseink szerint 350 nit, ami irodai vagy otthoni környezetben bőven elég, viszont ahhoz kevés, hogy a nagy dinamikatartományú videóknál és játékoknál a HDR-effekt látványos legyen.

A színpontosság és a színhűség megfelelő, így akár grafikai munkák elvégzésére is alkalmas lehet a készülék. Játékra viszont nem ez a legjobb megoldás, ugyanis a maximális képfrissítési ráta csak 75 Hz, ezzel pedig jelentősen elmarad attól, amit az e téren jelenleg vezetőnek számító modellek produkálnak. Ráadásul a méréseink szerint a bemeneti késleltetés kicsit magas (19,3 ms), ami szintén kritikus pont lehet a játékok során. A LED-ek által biztosított háttérfény eloszlása egyenletes, így zavaró foltosodás nem érzékelhető még a sarkoknál sem. A 27 inches képátlóval bíró termék felbontása 2560 x 1440 képpont, ami ilyen méret mellett kimagasló részletességet biztosít.

Ízig-vérig munkamonitor Forrás: Origo

A monitor kifejezetten sok, 9 előre programozott képi profillal rendelkezik, amelyek képi világa eltér egymástól. Ebből fakadóan a felhasználó nincs rászorítva arra, hogy feltétlenül a menüben kotorásszon a beállítások között. És ha már itt tartunk: a termék mellé távirányítót nem pakoltak, viszont az egyes funkciók és paraméterek szoftveresen is módosíthatóak az ingyenesen letölthető OnScreenControl nevű applikációnak hála. Tehát ennek telepítését követően elég csak az egér gombjait nyomkodni a változtatásokhoz, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás.

Bizonyítvány

Az 27QN880-B monitorral együtt töltött idő során arra a következtetésre jutottunk az LG az Ergo monitorcsaláddal jó irányban kezdett kísérletezni. A speciális kialakítású nyaknak és állványnak van értelme, egyértelműen hozzáadott értéket jelenthet ez a megoldás. Legalább ilyen fontos, hogy a modell képminősége teljesen rendben van, legalábbis az irodai munkákhoz, különféle alkalmazások futtatásához, hiszen azért játékra van ennél jobb modellje az LG-nek is. A készülék 170 000 forintba kerül, és ez jelzi, hogy a speciális tulajdonságoknak bizony ára van, ugyanis ezzel ilyen méretben és felbontással a drágább monitorok közé tartozik a piacon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!