Szép, takarékos és a hangzás is jó, de van egy dolog, ami mindent visz

Samsung tévé, neo qled QN90A
Samsung QN90A, a Neo QLED tv.
Vágólapra másolva!
A Samsung 15 éve uralja megingathatatlanul a televíziós iparágat, hiszen a dél-koreai cég adja el a legtöbb tévét másfél évtizede, és értelemszerűen a bevételük is a legmagasabb. A sikerek annak (is) köszönhetőek, hogy a vállalat mindig is hajlandó volt sokat költeni a fejlesztésekre, még akkor is, mikor egy-két nagy újításnak szánt megoldásuk megbukott. 
Vágólapra másolva!

A vállalat januárban jelentette be, hogy az elmúlt időszakban óriási figyelmet fordítottak a háttérvilágítás megújítására. Ennek köszönhetően született meg a MiniLED technológia, illetve az erre épülő Neo QLED televízió-család.

Samsung QN90A, a Neo QLED tv Forrás: Origo

Az új eljárást használó készülékek már meg is érkeztek hazánkba, mi pedig ki is próbáltuk az egyik legelső modellt, a QN90A-t, hogy megnézzük, jár-e valamilyen látható, érzékelhető előrelépéssel ez a fejlesztés.

Jó a MiniLED?

A MiniLED nagy újítása, hogy a háttérvilágításul szolgáló fénykibocsátó diódák méretét sikerült radikálisan lecsökkenteni. Ennek köszönhetően minden korábbinál többet tudnak elhelyezni egy-egy tv panel mögött. E megoldás egyik nagy előnye elméletben, hogy a megszokottnál sokkal több egyedileg vezérelhető fényerejű csoportot képesek ezekből összeállítani, aminek következtében az ígéretek szerint valósághűbb lesz a látott kép.

A MiniLED háttérvilágítás valódi előnyt jelent Forrás: Origo

Miután élesben is kipróbálhattuk, arra a következtetésre jutottunk, hogy van gyakorlati haszna a fejlesztéseknek. Félreértés ne essék, a korábbi felső kategóriás Samsung QLED tévék is remek képminőséget produkálnak mai szemmel is, de ez az új modell szerintünk szebb, markánsabb, erőteljesebb, élettel telibb színeket produkál. A látott kép is kontrasztosabb, főleg a nagy dinamikatartományú anyagok esetén lett sokkal jobb a végeredmény. A sötétek mélyebbek, a világosabb tartalmak pedig jobban fénylenek, a tónusok szinte lemásznak a képernyőről. A MiniLED alapú Neo QLED készülékek tehát egyértelmű szintlépést jelentenek a képi világ terén

A sok kicsi dióda ráadásul a háttérfény egyenletesebb eloszlását eredményezi, aminek köszönhetően zavaró, felhőszerű képződmények nem tűntek fel a kijelzőn.

A panel maximális képfrissítési rátája 120 Hz, úgy, hogy ez az érték akár dinamikusan is változhat a forrástól függően. A modell tehát támogatja a FreeSync technológiát, amelynek köszönhetően megelőzhető a képkockák megtöbbszörözéséből fakadó "beakadás" érzet, illetve a zavaró képtöréseffektus. Ennek játékok során lehet jelentősége, épp úgy, mint az alacsony bemeneti késleltetésnek, amelyet sikerült 10,5 ms-re csökkenteni. Ez még mindig elmarad valamelyest a legjobb gamer monitoroktól, de a tévék között kiemelkedően jó eredménynek számít. A Samsung QN85A sorozat minden tagja 4K felbontású, tehát a részletesség remek, de ez azért már alap az ilyen árkategóriájú termékek között.

Hangzás

A készülékbe speciális hangrendszer került, hiszen a hagyományos hangszórók mellett rendelkezik beépített mélysugárzókkal, valamint két felfelé állított hangsugárzóval is. Ez utóbbiak feladata, hogy a megszokottnál jobb térhatású hangzás megteremtésében segédkezzenek, és ezt a feladatot el is látják. Azt nem mondjuk, hogy olyan surround élmény, mintha egy "rendes" házimozi rendszert hallanánk, de egyértelmű előrelépést jelent. A mélysugárzók pedig a basszusok teltebb, erőteljesebb megszólalását eredményezik, aminek hála dinamikusabb, moziszerűbb lesz az élmény.

A kép minősége remek Forrás: Origo

Recsegést, zúgást, búgást, azaz hanghibákat nem tapasztaltunk, és a tisztaság is meggyőzőnek tűnt. Mindent összevetve azt mondanánk, hogy a Samsung QN90A-nek végre hangminőség terén sem kell szégyenkeznie. De ettől függetlenül még tény, hogy egy jobb külső hangrendszerrel azért nem veheti fel a versenyt. Kaptunk egy Samsung WH-Q800A soundbart is, mikor azt rádugtuk a tévére, azért ég és föld volt a hangélmény. A tv egyébként támogatja a Bluetooth használatát, azaz a kompatibilis hangeszközök, például egy fejhallgató akár vezeték nélküli úton is csatlakoztatható hozzá, ami igen kényelmes és elegáns megoldás.

Több mint tv

Ma már egyre ritkább az okos funkciók nélküli televízió, emiatt egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy a Samsung QN90A is a smart készülékek táborát erősíti. A vállalat saját fejlesztésű Tizen rendszere gyakorlatilag úgy funkcionál, mint egy számítógép operációs rendszere, és számos extra szolgáltatást kínál. Ezek például az internetes alkalmazások, amelyek között megtalálhatóak a manapság igen népszerűnek számító film- vagy videónézős appok, tehát például a Netflix, a HBO Go vagy a Youtube is.

A készülékbe saját képfeldolgozó processzor került Forrás: Origo

Tehát az ezeken keresztül elérhető műsorokhoz nem kell mást tenni, mint rákattintani az ikonra, kiválasztani a kívánt alkotást, és máris lehet nézni, nem kell semmilyen egyéb külső eszközt csatlakoztatni a készülékhez. Ahogy tapasztaltuk, az appokat jó gyorsan betölti, és azok futtatása során sem jelentkezett semmilyen probléma. A készülék rendelkezik egy előre telepített médialejátszó szoftverrel is. Azaz elég bedugni a hátuljába egy pendrive-ot vagy merevlemezt, és máris lehet nézni az azokon található filmeket. A készülékből nem hiányoznak a remek Remote Acces nevű funkciók sem, amelyek révén egy távoli számítógép vagy a felhőbe feltöltött Office dokumentumok is elérhetőek közvetlenül. Azaz akár egy igazi PC kiváltására is alkalmas lehet önmagában, ami a kényszerű bezártság korában kincset érhet.

Elöl a szokásos Sasmung gombok... Forrás: Origo
Hátul pedig a napelem Forrás: Origo

A Neo QLED egyik kellemes újítása szerintünk, mint azt jeleztük, a távvezérlő, ami részben újrahasznosított anyagokból készül, és napelemes technológiával is működik, így képes arra, hogy a beltérbe jutó Napfénnyel töltse magát!

Elegáns külső

A Samsung QN90A külsejével nem váltja meg a világot, azt nem mondhatjuk, hogy elhozta a dizájn forradalmát, de azt igen, hogy egy elegáns, visszafogott megjelenésű modell, amely szépen, harmonikusan simul gyakorlatilag bármilyen típusú enteriőrbe. A kávái igen vékonyak, és mivel egy síkban vannak a képernyővel, ezért kikapcsolt állapotban láthatatlanok. Az éjfekete készülékház fényezésével tökéletesen passzol a talp színéhez. A talp egyébként kellően masszív, stabil, viszont a képernyő forgatását nem teszi lehetővé sajnos. Vannak olyan Samsung televíziók, amelyeknél a csatlakozók egy külső dobozon kapnak helyet, azonban ez nem tartozik közéjük, hiszen a ki- és bemenetek a hátlapon figyelnek. Ezek között megtalálható a HDMI 2.1, az optikai digitális audio, LAN- és USB-portok is, tehát nagyjából minden, amire ma egy tévénél szükség lehet.

Minden a mérlegen

A Samsung QN90A tesztelése során arra jutottunk, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott MiniLED-es Neo QLED panelekre épülő tévék tényleg előrelépést jelentenek. A kép minősége jobb lett, és mivel a hangrendszer, valamint a kezelés is kimagasló, ezért azon a véleményen vagyunk, hogy ez egy remek televízió. 600 000 forint körüli ára pedig ugyan nem épp alacsony, de a kategóriájában egyátalán nem túl magas. Nagyon úgy fest, hogy a Samsung idén is feladta a leckét a vetélytársaknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!