Az Apple Siri beszédfelismerő rendszerét is a Nuance szolgáltatta.

Történetének második legnagyobb értékű felvásárlását jelentette be a Microsoft, a LinkedIn szakmai közösségi hálózatot 2016-ban 26,2 milliárd dollárért bekebelezett vállalat most 19,7 milliárd dollárt készül adni a Nuance Communications-ért. Ez részvényenként 56 dolláros vételi árat jelent, ami 23%-kal magasabb az értékpapírok pénteki tőzsdezáráskor jegyzett értékénél.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatójaForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A fogyasztói piacon nem közismert a Nuance neve, elsősorban egészségügyi szolgáltatók és nagyvállalatok számára szállít háttértechnológiát. Ilyen például az elhangzott beszédet nagy pontossággal leírni képes Dragon szoftvere, amely a piac leghatékonyabb megoldása, a Siri hangasszisztenshez is ezt licencelte annak idején az Apple.

A Microsoft szerint a felvásárlás elsődleges célja a Nuance technológiáinak saját nagyvállalati szoftvereibe és szolgáltatásaiba történő beépítése, a bevételének kétharmada ezekből a forrásokból származik. Az akvizíciót már egyhangúlag jóváhagyta a Nuance igazgatótanácsa, a remények szerint még az idei naptári évben befejeződhet a gigantikus üzlet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!