Élelmiszerhiányt okozott Hollandiában egy zsarolóvírusos támadás.

Az elmúlt években divatba jött zsarolóvírusos támadások esetleges következményei aránylag nehezen megfoghatóak a többség számára, ám most jött egy könnyen érthető példa annak demonstrálására, hogy mekkora problémákat képesek okozni ransomware-incidensek, még az élelmiszerellátást is veszélyeztethetik a netes bűnözők.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Sputnik/Maksim Blinov

Az áldozatuk Hollandia egyik legnagyobb logisztikai cége volt, a Bakker Logistiek többek közt hűtést igénylő termékek raktározásával és szállításával is foglalkozik. A múlt héten valószínűleg a Microsoft Exchange levelezőszerver egyik befoltozatlan sérülékenységén keresztül zsarolóvírus bénította meg a vállalat hűtést igénylő élelmiszerekkel foglalkozó részlegének számítógépes rendszerét.

Emiatt az nem volt képes megrendeléseket fogadni az ügyfelektől, nem tudta megszervezni a több száz teherautóból álló járműparkjának működtetését. Az utóbbi igazából már nem sokat nyomott a latban, hiszen az óriási méretű raktár készletnyilvántartó rendszere is elesett, emiatt pedig a raktárosok amúgy sem tudták begyűjteni a rendeléseket.

A Bakkernek mostanra sikerült helyreállítani a raktár működését, azonban Hollandia legnagyobb szupermarket-láncában napokig látható volt a támadás következménye, elsősorban a sajtokat tartalmazó polcok kongtak az ürességtől az Albert Heijn boltjaiban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!