Kvantumchipet kapott a Samsung új mobilja

samsung galaxy quantum 2
Samsung Galaxy Quantum 2
Vágólapra másolva!
Ez a gyártó második efféle kriptográfiát használó készüléke.
Vágólapra másolva!

Újból a dél-koreai SK Telecom szolgáltatóval együttműködve a Samsung bemutatta a második kvantumtechnológiára épülő biztonsági chippel ellátott okostelefonját. A Galaxy Quantum 2 belsejében az ID Quantique nevű vállalat 2,5 mm2 területű lapkája is helyet kapott, amely LED-es fény és CMOS-érzékelő közreműködésével generál véletlenszerűen számokat.

Samsung Galaxy Quantum 2 Forrás: Samsung

A véletlenszerűen generált számok tényleges véletlenszerűsége, avagy entrópiája kulcsfontosságú a kriptográfiában: ha az előállításukért felelős hardver és szoftver kiszámítható módon viselkedik, vagy az általuk kiindulási alapként felhasznált jelek kiszámíthatóak, akkor találgatásos módszerrel fény deríthető a titkosítókulcsokra, dekódolhatóvá válhatnak a titkosított információk. A Samsung telefonjában ez garantáltan nem lesz probléma, a különleges chip olyan óriási véletlenszerűséggel dolgozik, hogy a kimenete semmiképp sem használható támadási felületként.

A chip előnyei az átlagos vásárlók számára meglehetősen elhanyagolhatóak, az Android gyári KeyStore programozási felületet használó appokat ez látja el véletlenszámokkal, így kétség sem férhet majd az általuk generált titkosító kulcsok és jelszavak biztonságához. Az SK Telecom szerint egyes saját szolgáltatásai mellett többek közt helyi bankok appjai is képesek közvetlen ebből szedni a véletlenszámokat a működésükhöz.

A Samsung Galaxy Quantum 2 feltűnőbb jellegű tulajdonságai közül kiemelhető a 6,7"-es és 1440×3200 pixeles kijelző, 64+12+5 MP-es hátlapi kamerarendszer, az 5G-kompatibilis Qualcomm Snapdragon 855+ rendszerlapka, a 6 GB RAM, továbbá a 128 GB háttértár. A telefon átváltva olyan 188 ezer forintos áron április 23-tól lesz kapható Dél-Koreában, az országon kívüli elérhetővé válása kétséges.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!