Ez lenne a jövő okostévé rendszere?

Google, Android TV, Google TV, okostévé, smart tv
Idén érkezik a Google TV.
Vágólapra másolva!
Az idén hat éves Android TV messze nem hozta azt a sikert a tévépiacon, mint az Android a telefonok közt. A Google most újra nekifutna.
Vágólapra másolva!

A Google az Android operációs rendszerrel meghódította az okostelefonok világát. A cég ugyanezt próbálta elérni a televíziós szektorban is. Így született meg az Android TV koncepciója, aminél tehát az volt a terv, hogy a nagy piaci résztvevők majd az ő megoldásukat használják egységesen, ahelyett hogy saját maguk fejlesztenének házon belül. Applikációs bázisnak pedig használhatják az okostelefonoknál már megismert szoftvereket, tehát az alkalmazáskínálattal sem lesz semmilyen probléma.

Az Android TV okostévé rendszer igazából sosem tudta megváltani a világot. Forrás: Origo

Jó pár kisebb-nagyobb céggel sikerült megállapodni az együttműködésről, köztük olyan óriásokkal, mint a Sony vagy a Philips. Viszont a két leghatalmasabb cápa, a Samsung és az LG ellenállt. Nem akarták itt is átengedni teljesen a terepet az amerikai cégnek, és időt, valamint pénzt nem kímélve saját, exkluzív rendszer kifejlesztése mellett döntöttek. Vajon ezért nem lett piacvezető az Android TV?

Android TV - a csalódást keltő előd

2015-ben be is mutatkozott az Android TV névre keresztelt platform, a Google természetesen úgy vezette fel, mintha a Holdra szállás után nem lett volna ennél fontosabb dolog az emberiség életében. Ennek megfelelően mindenki sokat várt tőle és pont emiatt is lett hatalmas a csalódás. Amíg a Samsung, az LG és a Google-hoz hasonló terveket szövögető Mozilla egyaránt teljesen jó okostévé rendszerrel rukkolt elő ekkoriban, addig az Android TV első verziója olyan volt mellettük, mint valami kezdetleges demó.

Lassú volt, sokszor akadt, szaggatott, a távirányító nem reagált a gombok nyomkodására. Emellett rendszeresen önújraindulásokat produkált, lefagyott, és az is előfordult, hogy csak a teljes áramtalanítás oldotta meg a helyzetet.

A beharangozott hatalmas alkalmazáskínálat sem bizonyult akkora előnynek, mint azt eredetileg várták. A televíziókban ugyanis nem indult el a telefonoknál megfigyelt hardver verseny. Azaz költségkímélési céllal továbbra is kis teljesítményű "beépített" számítógépekkel látták el a tévéket, ami miatt azok például a jobb 3D grafikájú játékok futtatására nem voltak alkalmasak.

Nagy cégek kötöttek együttműködési megállapodást. Például a Sony, a Sharp vagy a TCL. Forrás: Origo

Az első időszakban rengeteg kritika érte a Google-t az Android TV miatt, és ez láthatóan elkedvetlenítette a céget. A fejlesztési kapacitás a hibák kalapálgatására ment el, és időközben a riválisok sem tétlenkedtek.

Nincs mit szépíteni a dolgon, az Android TV nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és egy idő után a Google vezetése is belátta, hogy itt az idő tiszta lappal indulni.

Úgy határozták, hogy egy teljesen új okostévé rendszerrel állnak elő, és megszületett a Google TV koncepciója. Így tehát már a névvel is jelzik, hogy egy új korszak kezdődik, és nem csak javítgatásról, ráncfelvarrásról van szó.

Idén érkezik Google TV

A 2021-es virtuális CES kiállításon pedig már be is jelentette a Google két hatalmas partnere, a Sony és a TCL, hogy idén már piacra dobnak új televíziókat, amelyek a Google TV smart rendszerre épülnek. Ezzel párhuzamosan pedig rengeteg konkrét információt is megtudhattunk az új platformról.

Idén érkezik a Google TV. Forrás: Origo

Ennek köszönhetően pedig azt is tudjuk, hogy milyen lesz, miben váltottak, és tehát hogy hogyan képzeli a világ egyig legnagyobb IT cége az okostelevíziózás jövőjét.

Gyorsabb és stabilabb: A Google munkatársaitól kapott információk értelmében igen sok energiát koncentráltak arra, hogy az új rendszer sebességén és stabilitásán is javítsanak. Tehát ha minden igaz, az Android TV-vel ellentétben itt már az alapok is gyémánt szilárdságúak lesznek az első pillanattól fogva.

Sokkal felhasználóbarátabb lesz a kezelőfelület. Forrás: Origo

Átlátható kezelőfelület: Az Android TV egyik nagy, és sosem javított hibája a kezelőfelület kialakítása volt. A nagyméretű ikonok miatt átláthatatlan volt a rendszer. Horizontálisan és vertikálisan is rengeteget kellett lapozni. Ráadásul az éppen futó tartalmat teljesen ki is takarta a menü. A Google TV-ben viszont e hibákat kiküszöbölték. Az LG webOS-hez hasonlóan az élő kép mindig látható, az egész kezelőfelület sokkal szellősebb, strukturáltabb átláthatóbb.

Személyre szabhatóság: Ráadásul minden korábbinál nagyobb teret kap a felhasználó, hogy a megjelenést a saját ízléséhez szabja. Ennek köszönhetően azok a szolgáltatások és funkciók jelennek meg fő helyen, elsőként, amelyre neki van szüksége. Ez már önmagában komoly előrelépés az elődhöz képest. A riválisoktól már láthattunk hasonló megoldásokat, és nálunk ezt nagy örömmel fogadták a felhasználók, szóval a Google nem vakon halad. Szépen leleste a többiektől, hogy mire van igény, és ahhoz igazította a fejlesztéseket. De hát ez így is van rendjén.

Fókuszban a tartalom: A Google TV rendszerben a hangsúly nem a különféle ilyen-olyan alkalmazásokon lesz, hanem a tartalomszolgáltató lehetőségeken. Egyrészt kiemelt szerepet kapnak a Netflixhez hasonló online streaming platformok, a videómegosztók, és a zenehallgatást szolgáló hatalmas webes adatbázisok. Emellett a hírek szerint a digitális televíziózásra is a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek. A képi jelek mellé kódolt metaadatokat kinyerve a felhasználó beállíthatja, hogy milyen típusú műsorokról, adásokról kapjon értesítést, hogy így ne maradjon le semmiről.

Mesterséges intelligencia: A Google TV rendszerben a korábbinál több szerep jut a mesterséges intelligencia technológiák mély tanulási funkcióinak is. Ennek köszönhetően a tv elméletileg képes folyamatosan elemezni a felhasználó tartalomfogyasztási szokásait. Ezt kiismerve pedig idővel képessé válik, hogy saját magától ajánljon neki releváns tartalmakat. Ehhez hasonló dolgokkal már egy ideje kísérletezik a Google a számítógépeken és telefonokon, és ott egészen jól, hatékonyan működik ez a szolgáltatás.

Jó lesz?

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nagyon bizakodóak lehetünk. A jelek szerint a Google megfelelő irányba indult el, ami azt jelenti, hogy a Sony, Philips, TCL és Sharp televíziók is jobbak lesznek. Azt egyelőre még sajnos nem lehet tudni, hogy mikor történik meg az Android TV végleges lecserélése, hiszen idén még biztosan lesznek ilyen modellek is. De nem lennénk meglepve, ha a folyamat hamar lezajlana.

Az sem világos, hogy a régebbi Android TV-k frissíthetőek lesznek-e az új rendszerre, ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek még egyértelmű információk.

Mi nagyon reméljük, hogy igen, ennyit igazán megérdemelnének a vásárlók. Mindenesetre már nagyon várjuk, hogy élesben is kipróbálhassuk a Google TV okostévé rendszert egy televízióban, amire hamarosan sort is tudunk keríteni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!