Mintha rajzfilmbe kerültünk volna

Maquette, játék, Playstation 5, teszt
A Maquette a logikai-gondolkodós játékok sorát erősíti.
Vágólapra másolva!
Sokan vannak, akik a videojátékokban nem feltétlenül az akciót, a sebességet, a küzdelmet vagy a csatákat keresik, hanem ügyességük helyett inkább az agyukat szeretnék tornáztatni. Természetesen a fejlesztő stúdiók az ő igényeikre is odafigyelnek, így elérhetőek az alapvetően szellemi kihívásokat jelentő programok is a különféle platformokon. Az ilyen játékok egy csoportja mostanában egy új darabbal gazdagodott a Maquette című alkotással.
Vágólapra másolva!

A szoftver a reklámvideó alapján elég ígéretesnek tűnt, hiszen gyönyörű látvánnyal, éteri hangokkal, elképesztő hangulattal és remek feladványokkal kecsegtetett.

A Maquette a logikai-gondolkodós játékok sorát erősíti. Forrás: Origo

Nem is bírtuk ki, meg is vásároltuk, most pedig elmondjuk, hogy megérte-e.

Játékmenet

Egy jó ötlet! Ez az ami 2021-ben a videójátékok világában a siker kulcsa lehet. A sok egy kaptafára épülő klón között az egyedi darabok úgy ragyognak, mint a széndaraboktól körbevett gyémánt. És ez az, amiben a Maquette nagyon erős, ugyanis egy nagyon különös világban játszódik. A főhősünket belső nézetből látjuk, és a feladat, hogy egy városban megtegyünk egy sétát.

Az utunkat akadályok nehezítik, amelyeken csak úgy juthatunk át, ha az itt-ott található, igen részletes, a környezetünket tükröző makettekbe a körülöttünk található tárgyakat betesszük. Ennek hatására pedig a környezetünk is megváltozik.

Tehát ha például egy folyó előtt állunk, amelyen nincs híd, de a terepasztalon futó folyón keresztbe fektetünk egy nálunk lévő fogpiszkálót, akkor máris megjelenik a "valódi" világban is egy óriási gerenda, amelyen már át tudunk gyalogolni a víz felett. Valamint fordítva is működik a dolog, azaz kivehetünk tárgyakat a makettből, amelyek mérete viszont megmarad. Tehát ami ott például egy híd volt, az lehet, hogy a "valódi" világban egy speciális kulcs, amely egy különleges zárat nyit ki.

A látványvilág remek és a feladványokra nem lehet panasz. Forrás: Origo

Tehát a hangsúly a tárgyak méretének változásán, és a világ manipulálásán van, ami egyszerűen remek ötlet, és a kivitelezés is egészen jól sikerült. A program során rengeteg rejtvénybe, feladatba futunk bele, amelyeket tehát így kell megoldani. Természetesen a fent említett példák a legegyszerűbbek, ahogy haladunk egyre előre úgy válnak egyre összetettebbé, nehezebbé a feladványok, amelyeket már csak több lépcsős, egymásra épülő, változó méretű objektumok segítségével tudunk megoldani.

Nincs se vér, se akció. Forrás: Origo

A kerettörténet is érdekes, hiszen a két főszereplő kihűlőben lévő szerelmét szimbolizálja a városi kirándulás. Ahogy haladunk előre a párbeszédek, feliratok, elejtett információmorzsák úgy ismerünk meg még több részletet, úgy válik árnyaltabbá a kapcsolat, és a játék végén már kicsit úgy érezzük, hogy régi ismerőseinkkel töltöttünk órákat-napokat. A karakterek megformálói profi hollywoodi színészek, Bryce Dallas Howard, valamint Seth Gabriel, ráadásul ők a valódi életben is egy párt alkotnak. Ezek után nem meglepő, hogy teljesen hitelesen játsszák a szerepüket, nem az ő hibájuk, hogy maga a történet egy kicsit lapossá, erőltetetté válik olykor.

Grafika, hang, hangulat

Nem tagadjuk, hogy elsőként a látványvilág miatt döntöttünk úgy, hogy beruházunk erre a programra, és amit kaptunk, az nem is okozott csalódást. A makettek és ezzel együtt tehát a város is mese- és álomszerű. A valóság és a fantázia határán mozog, ideálisan vegyítve az arányokat. Sokszor úgy éreztük, hogy interaktív animációs filmben veszünk részt szereplőként, ami nagy dicséret. Mi egy PlayStation 5 konzolon próbáltuk ki, de létezik PlayStation 4 verziója is.

Sokszor az az érzésünk, hogy egy rajzfilmbe csöppentünk. Forrás: Origo

A hangok is egészen jól sikerültek, a színészek nagyon sokat hozzá tudnak tenni beszédjükkel az élményhez. Ezek után nyilván nem is meglepő, hogy a hangulat is remek, hamar beszippantja az erre fogékony játékost a miliő. A kezelés értelemszerűen a kontrollerre épül, és a vezérlésbe hamar bele lehet jönni. A játék sajnos magyar nyelven nem kommunikál, de azért ha valaki beszél angolul (vagy a további 16 támogatott nyelv valamelyikén) valamennyire, akkor azért simán elboldogulhat.

Megéri?

A Maquette durván 6000 forintba került, és mindent mérlegre téve kijelenthetjük, hogy ennyit bőven megért.

Ezért az árért cserébe kaptunk egy remek családi játékot, amelyben nincs vér, nincs akció, nincs mesterségesen gerjesztett izgalom.

Vannak viszont remek logikai feladványok, amelyeket ráadásul pazar látványvilágba burkoltak.

Több munka utáni estét is eltöltöttünk a társaságában, és nem bántuk meg egyáltalán. Aki szereti az egyedi, kicsit lassú, elgondolkodtató játékokat, azoknak bátran tudjuk ajánlani. A PlayStation 4 és PlayStation 5 mellett elérhető még Windowson is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!