Csak jóváhagyott appok férhetnek majd hozzá a teljes háttértárhoz.

Az Android 11 egyik talán legkevésbé ismert biztonsági újítása a Scoped Storage névre hallgat, és a gyakorlatban csak mostanában fog élesedni, hiába érhető már el tavaly ősz óta az operációs rendszer. A biztonsági változtatás keretében csak a Google által jóváhagyott alkalmazások férhetnek majd hozzá korlátlanul az eszközök belső és külső tárhelyeihez, így a remények szerint a rosszindulatú szoftverek kisebb eséllyel tudnak majd kémkedni a mobilozók eszközein.

A kép csak illusztrációForrás: Lisa Fotios / Pexels

Természetesen vannak olyan alkalmazások, amelyek működéséhez elengedhetetlen a teljes háttértárhoz való hozzáférés, ilyenek lehetnek például a fájlkezelők, a biztonsági mentéseket végző szoftverek, a vírusirtók, a dokumentumkezelők.

A Google most figyelmeztette a külső-belső tárhelyekhez limitálatlan hozzáférést kérő appok fejlesztőit, hogy vagy fejezzék be ezt a praktikát, vagy sürgősen kérjenek engedélyt rá, különben 2021. május 5-től kezdve nem tudnak majd frissítéseket kiadni az érintett appjaikhoz. A kérdéses dátum után persze az új appok esetében is engedély kell majd a teljes tárhelykezeléshez.

A különleges engedély hiányában az Android 11+ rendszeren futó appok csak a specifikusan számukra biztosított mappa tartalmához, továbbá az appok között megosztott Hang, Képek, Letöltések és Videók mappákhoz férhetnek majd hozzá.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!