Ilyen az, amikor a Porsche monitort tervez

Porsche design, AOC, monitor, teszt
Monitor Porsche módra.
Vágólapra másolva!
A számítógépes univerzumban akad arra példa, hogy a piaci résztvevők a nagy autógyártók dizájnereivel társulnak. Az ilyen kooperációk eredményeként szinte minden esetben szokatlan, figyelemfelkeltő modellek születnek, mint ahogy az láttuk például az Acer-Ferrari vagy ASUS-Lamborghini notebookoknál.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban az elsősorban a monitorairól ismert AOC a Porsche Design csapatát kérte fel, hogy segítsenek egy különleges termék megteremtésében. Így született meg az AOC AGON PD27, amely hozzánk is befarolt.

Külső

A modell külsején azonnal látszik, hogy ez nem egy hagyományos monitor, hiszen a furcsa, fémoszlopokból összeállított különleges talpa rögtön magára rántja a tekintetet. Ez a megoldás egy kis fantáziával a versenyautók bukócsöveit idézi, itt tehát tetten érhető a Porsche formatervezőinek keze nyoma. Ez az állvány stabilan tartja a képernyőt, ráadásul annak magassága 15 centiméteres intervallumban mozgatható, emellett forgatható, valamint dönthető. Ennek révén pedig egyszerűen beállítható a lehető legkényelmesebb pozícióba.

Monitor Porsche módra. A Porsche Design jelet is odavetíti az asztalra. Forrás: Origo

A készülékház ívelt, ami már magában figyelemfelkeltő, a kávái rettenetesen vékonyak, és mivel egy síkban vannak a képernyővel, emiatt kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A görbület mértéke 1000R, ami azt jelenti, hogy olyan, mintha egy 1000 milliméter átmérőjű körből lenne kivágva, ez pedig határozott hajlítást eredményez.

A versenyautók bukócsöveit idézi. Forrás: Origo

A ki- és bemenetekre nem lehet panasz, hiszen található rajta HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, valamint USB-A (3.2) és USB-C port is. Tehát a csatlakoztatási lehetőségek terén nagyon jól teljesít. A képernyő aljára, valamint az állvány felső részére pakoltak jó pár RGB LED-et is. A fénykibocsátó diódák színe, és fényereje is változtatható, és ezek sötétben megkapó derengést varázsolnak az AOC AGON PD27 köré.

Képminőség

A szuper külső kiváló alapokat teremt, ám amennyiben a képminőséggel gond van, akkor mindez semmit sem ér. Az előzetes információk, hivatalos termékadatok láttán azért lehetett sejteni, hogy ezzel se lesz sok gond. Az tény, hogy ez alapvetően egy játékra, játékosok igényeinek figyelembe vételével készült monitor, hiszen a panel nem 10, hanem 8 bites, és a kvantumpontokat is kihagyták. Ebből fakadóan a színtérlefedettség terén nem teljesít olyan, jól, mint a profi grafikusoknak szánt társai. Viszont a méréseink szerint a színpontosságra nem lehet azért panasz. A tónusok ráadásul szemre is természetesnek, valósághűnek tűnnek.

A felbontás kellően nagy. Forrás: Origo

A maximális képfrissítési ráta 240 hertz, ami négyszer annyi, mint a sima, átlagos, irodai monitorok tudnak. Azaz másodpercenként 240 képkockát képes megjeleníteni a képernyő, ami a játékok gyors mozgásainak visszaadásánál igen fontos. Mint ahogy az is, hogy a képfrissítési ráta az AMD FreeSync technológiájának támogatása révén dinamikusan változhat. Ennek köszönhetően zavaró akadozással vagy képtöréssel nem kell számolni. A bemeneti késleltetés mindössze 10,1 ms, ami csak a játékosoknak fontos, de nekik nagyon. A betekintési szög az ívelt kijelzők egyik Achilles-sarka és ez bizony itt is szembeötlő: 150 fok környékéről már bizony érezhetően fakulnak a színek. Viszont ha valaki szemben ül a képernyővel, akkor nincs gond.

De ez is azt jelenti, hogy az AOC AGON PD27 egy "egy emberes" monitor.

A 27 inches képátlójú kijelző felbontása 2560 x 1440 képpont. Ezzel pedig e téren egyértelműen a jobb monitorok közé tartozik, tehát a részletesség bőven megfelelő. A modell maximális fényereje 550 nit, ami egyrészt otthoni körülmények között bőven elég. Másrészt pedig a nagy fényesség kifejezetten látványossá teszi a nagy dinamikatartományú, úgynevezett HDR tartalmak megjelenítését.

Hang és egyéb extrák

A tévékkel ellentétben a monitoroknál nem számít általánosnak a beépített hangrendszer, ám azért akadnak ilyen termékek is. Az AOC AGON PD27 pedig pont ezen készülékek közé tartozik. Ráadásul még a megszokottnál is lényegesen erőteljesebb, 5 wattos rejtett hangszórókkal látták el. Ennek köszönhetően a hangerőre nem lehet panasz, és végül is a hang minősége is többé-kevésbé rendben van. Totálisan vállalható a végeredmény, még akkor is, ha e téren a monitor egy "rendes" külső hangfalpárral vagy hangprojektorral azért nem veheti fel a versenyt. Durva hibák, kirívó aránytalanságok ugyanis nincsenek. Játékhoz vagy filmezéshez ez az integrált hangrendszer is teljesen jól megfelel.

Az extrák között kell megemlíteni a célkeresztet, ami egyetlen gombnyomással bekapcsolható. Ez pedig nagyon hasznos lehet, ha a játékból ez a funkció valamilyen oknál fogva hiányzik.

Szintén hasznos a Shadow Control opció, amelynél az árnyékok sötétsége szabályozható, illetve a Low Blue mód, amivel az agyat zavaró, és álmatlanságot okozó kék komponens mértéke csökkenthető. Ennek aktiválásával ugyan rosszabb lesz a kép minősége, de cserébe jobban alhatunk közvetlenül a monitor használata után is, ami nem utolsó szempont.

Kezelés

Az AOC AGON PD27 a monitorok azon szűk csoportját erősíti, amelyek mellé jár külön távirányító. Ez ráadásul egy kifejezetten szép, fémből készült, igényes kialakítású darab, és használatot nagyon megkönnyíti.

A távvezérlő alakja messze nem hagyományos, de azért még mindig jól kezelhető. Forrás: Origo

A menürendszer és a grafikus kezelőfelület kialakítása eléggé szokatlan, művészi, és bizony kell egy kis idő, míg beleszokik az ember. Sajnos magyar nyelven nem kommunikál, de ez sajnos általános ebben a termékcsaládban. A rendszer egyébként kellően stabil, fagyásokat, újraindulásokat nem produkál.

Bizonyítvány

Az előzetes elvárásaink igen nagyok voltak, már pusztán az ár miatt is, hiszen a termék nagyjából negyedmillió forintot kóstál. Ennyi pénzért pedig az ember ebben a termékkategóriában joggal várja el a patent minőséget. És az elsősorban játékra vagy presztízsmonitornak szánt AOC AGON PD27 nem is okozott csalódást. A képminőség rendben van, a kezelés teljesen jó, a dizájn, a megjelenés a Porsche mérnökeinek köszönhetően pazar!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!