Hideg zuhany érte a Tesla tetőcserepeire vágyókat

tesla, solar roof, napelem, tető, cserép
Többféle színben is lehet majd a napelemes cserepeket kapni
Vágólapra másolva!
Drámai áremelkedésről kaptak tájékoztatást az elmúlt hetekben.
Vágólapra másolva!

Manapság nem csak klasszikus napelemekkel oldható meg a házak napenergián keresztül történő áramtermelése, az elmúlt években a napelemes tetőcserepek is terjedni kezdtek. A technológiát elsőként a Tesla hozta köztudatba, és részben a márka erejénél fogva, részben pedig a megoldásának baráti ár-érték aránya miatt nem is kérdéses, hogy az Egyesült Államokban elsőként a vállalattól próbálnak árajánlatot kérni a jelentős költségű beruházásban gondolkodók.

Többféle színben kaphatóak a napelemes tetőcserepek Forrás: Tesla.com

Az Electrek beszámolója alapján az elmúlt hetekben számos a cserepek iránt érdeklődőt csúnya meglepetést ért, a Tesla új szerződést küldött nekik a napelemes tetőcserepek telepítési költségéről, drámaian magasabb végösszeggel. A rendszer úgy működik, hogy az ügyfelek elsőként körülbelüli árajánlatot kérhetnek a vállalat webhelyén az installációra, majd ha ezt elfogadják, akkor kimegy hozzájuk egy Tesla által megbízott kivitelező, és a tetőt átvizsgálva végleges árajánlatot tesz.

A korábbi élmények alapján nem volt szokatlan, hogy a tető komplexitása és egyéb sajátosságai miatt a végleges árajánlat összege számottevően magasabb volt a webhely által becsültnél, a jelek szerint a Tesla most a tapasztalatok felhasználásával racionalizálta az online árazógépének működését.

Ennek következtében volt olyan érdeklődő, aki februárban 35 ezer dolláros becslést kapott, a Tesla által kiküldött új szerződésben viszont már 75 ezer dollár szerepelt. Ez a 114%-os emelkedés szélsőséges esetnek tűnik, az Ars Technika egyik olvasója esetében 66-ról 87 ezer dollárra nőtt az árajánlat.

Az érdeklődőknek ilyenkor lehetőségük van lemondaniuk a rendelésüket, és az esetlegesen kifizetett előleget is visszakapják.

Vagy legalábbis ez az elmélet, a szélsőséges példában felhozott személy hetekig sikertelenül próbálta lemondani a rendelését, mert nem volt képes felhajtani egyetlen olyan ügyfélszolgálatost vagy képviselőt, aki képes lett volna ezt elintézni. Szerencsére az új szerződést specifikusan el kell fogadniuk az ügyfeleknek, mielőtt bármiféle kivitelezés megkezdődhetne, így ez nem bizonyult gyakorlati gondnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!