Hamarosan minden eszköz kompatibilissá válhat egymással.

Az okosotthonos rendszerek eddigi legnagyobb problémáját a töredezettség jelentette, több nyílt szabvány mellett egyes gyártók saját kommunikációs protokollokat használva bírták működésre a kütyüiket. Ez inkompatibilitással járt: a meglévő okosotthonos rendszerekhez nem volt lehetséges bármilyen szabadon választott modult hozzáadni, ha pedig csődbe ment az irányítórendszert készített vállalat, akkor a különcködő rendszeréhez megvett kütyük is mehettek a kukába.

A kép csak illusztrációForrás: Chameleon

Ennek hamarosan vége lehet, a Zigbee Alliance bejelentése szerint még idén elérhetővé válnak az új CHIP (Connected Home over Internet Protocol) protokollt támogató irányítóhubok és kütyük. A tervek szerint a CHIP lesz a de-facto standard kommunikációs protokoll a piacon, a sikerére pedig minden esély megvan, hiszen 170 okosotthonos termékeket tervező vállalat, köztük az Amazon, az Apple és a Google állt be mögé.

A CHIP jóvoltából véget érhet a káosz és az anarchia a piacon: a jövő okosotthonos hubjaihoz bármely gyártó által készített modul hozzáadható lehet, a hub valamilyen oknál történő lecserélése esetén pedig egyetlen kütyü sem végzi inkompatibilitás miatt a kukában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!