Kihajította a botok által használt felhasználói fiókok javát a szolgáltatás.

Tavaszi nagytakarítást tartott a Twitch, ennek keretében a legnagyobb játékstreamelő szolgáltatás megpróbálta kitiltani a valódi felhasználók helyett szoftveres botok által használt felhasználói fiókokat. Ezek többféle célt szolgálhatnak, egyes streamerek például a készítőiknek fizetve botokkal szereznek maguknak látszólag nagyobb követőtábort és nézettséget, de a chatfelület spammelését is gyakran ezekkel végeztetik a trükközők.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Ethan Miller

A purgálás során a Twitch automatizált módszerrel olyan 7,5 millió botok által használt felhasználói fiókot detektált és tiltott le. Ennek következtében még a kisebb csatornák is több száz vagy ezer hamis követővel lettek szegényebbek, egyes kiemelkedően népszerű személyiségek pedig milliókat veszítettek a feliratkozói számaikból. Az ötödik legnagyobb követői táborral rendelkező Félix „xQc" Lengyel követőszáma 2,2 milliós mínusszal 5,9 millióra esett vissza, míg Chance „Sodapoppin" Morris 2,8 milliót bukott, ami 45%-os visszaesést jelent.

Az óriási veszteségek még nem jelentik automatikusan azt, hogy a kérdéses streamerek piszkosan játszva követőket vásároltak volna maguknak, a puszta népszerűségük valószínűvé teszi, hogy a szolgáltatásba beregisztrált botok automatikusan feliratkoznak a csatornáikra.

A Twitch jogi lépéseket kíván tenni a felületén botos manipulációt és spammelést kínáló szolgáltatások üzemeltetői ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!