SSD-hiányt okozhatnak a kriptobányászok

crucial mx500 ssd
Crucial MX500 SSD
Vágólapra másolva!
Nagy számítási teljesítmény helyett sok tárhelyet igényel a Chia kriptovaluta.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben több elemző is figyelmeztette a vásárlókat, hogy a chiphiány következtében jelentősen emelkedhet az idei évben a memóriákban használt DRAM és a háttértárakban hasznosított NAND memóriachipek ára. Ennek tetejébe most újabb aggodalomra okot adó hírek érkeztek Kínából: egy új típusú kriptovaluta miatt a bányászok az elmúlt napokban termékhiányt okozva, tömegével kezdték vásárolni a 4-18 TB kapacitású merevlemezeket és adatközponti SSD-ket.

A kép csak illusztráció (Crucial MX500 SSD) Forrás: Crucial

A forgalomba még nem került, Chia nevű kriptovaluta teljesen új típusú előállítási modellt használ: óriási számítási teljesítmény helyett gigantikus mennyiségű tárhelyre van szüksége, azon pedig rengeteg írási és olvasási műveletet végez.

Ennek köszönhetően a Chiát bányászóknak nincs szükségük komoly számítógépre, ami drámaian csökkenti a bányászat áramigényét, ráadásul videokártyákat sem kell raklapszámra vásárolniuk, ami szintén óriási költségmegtakarítást jelent. Az átlagos fogyasztók és a gamerek számára emiatt a Chia nem tűnik rossz dolognak, hiszen ha sikeressé válik, akkor jelentősen csökkentheti a bányászok videokártyák iránti igényét.

Cserébe viszont kilőhet az SSD-k ára.

A sajátosságai miatt a Chiát elsősorban nagyvállalati felhasználásra szánt merevlemezeken érdemes bányászni, de a jelek szerint a bányászok nem félnek nagyvállalati SSD-ket is tömegével vásárolni a célra, az utóbbiak iránti elszállt igény viszont termékhiányt okozhat a fogyasztói SSD-k piacán is.

A Chiát a BitTorrent protokoll megalkotója találta ki, Bram Cohen célja a kriptobányászat környezetbarátabbá tétele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!