Vadonatúj, színes iMac és bivalyerős iPad Pro érkezik

Vágólapra másolva!
A koronavírus-járványra való tekintettel az Apple az élő események helyett továbbra is előre rögzített közvetítésekkel mutatja be újdonságait. A tavaszi eseményen láthattunk egy teljesen új iMac számítógépet, egy alaposan felfrissített iPad Pro tabletet, valamint egy hasznos kis apróságot.
Vágólapra másolva!

Az első leleplezett nagy meglepetés igazából nem is volt meglepetés, ugyanis az Apple már hónapokkal ezelőtt elszólta magát ezzel kapcsolatban. Ez persze semmit nem von le az AirTag értékéből, ami egy picike kis érmére hasonlító holmi, ami különböző divatos kiegészítőkbe bújtatható, és rá lehet akasztani mindenféle dologra, amit jellemzően el szokott hagyni az ember. Innentől kezdve, ha rajta van az adott holmin az AirTag, akkor az iPhone segítségével egyszerűen megtalálható.

Forrás: Origo

Nem az a fajta hatalmas innováció, amit jellemzően megszoktunk az Apple-től egy-egy új termék bejelentésekor, de kétségtelenül egy hasznos kis eszköznek tűnik, ami megoldást nyújt egy hétköznapi problémára, ráadásul a vállalatra jellemző stílusos, egyszerű módon.

Mondjuk ezzel együtt itt is viszonylag vastagon fogott az Apple ceruzája az árazásnál: egy darab 29 dollárba kerül, de mivel arra számítanak, hogy a vásárlók ennél azért több különböző dolgot hajlamosak elhagyni egyszerre, így lesz egy 99 dolláros négyes csomag is.

Érkezik az Apple TV 4K új verziója, amibe egy új, A12-es központi processzor kerül, amivel már lehetőség nyílik magas képfrissítésű 4K-s videókat nézegetni mindenféle különösebb gond nélkül.

Az új Color Balance funkció segítségével igyekszik javítani az Apple a különböző televíziók színbeállításain. Ehhez az eszköz saját képességein túl szükségünk lesz egy iPhone-ra is, ami a saját érzékelői segítségével felméri a környezetünket, és ahhoz igazítja a tévé színeit, hogy a körülményekhez képest a lehető legjobb végeredményt kapjuk. Ezenkívül érkezik hozzá egy teljesen újrahasznosítható alumíniumból készülő, letisztult és átalakított távirányító is.

Talán azonban a legfontosabb, ami a Mac számítógépek körül történik. Egyelőre az Apple-nek nagyon bejött az átállás az Intel processzorairól a saját fejlesztésű központi egységeire, az M1-es chippel szerelt masinákat szinte egyöntetűen dicséri a szakma és a felhasználók egyaránt, hiszen nemcsak kiváló teljesítményt nyújtanak, de üzemidőben is kiemelkedően jól teljesítenek.

Forrás: Apple

Eddig azonban többé-kevésbé a korábban már meglévő laptopokba és gépekbe tették az M1-es chipet, most viszont bemutattak egy teljesen új masinát, amit már a nulláról eköré alakítottak ki. Ez pedig nem más, mint az új iMac, ami némileg visszatér az Apple gyökereihez azzal, hogy több különböző színben lesz elérhető, így elfelejthetjük a szigorú fémszürkét.

Ráadásul az új iMac rendkívül vékony és elegáns is, ami többek között annak is köszönhető, hogy az M1-es processzor nagyon kevés hűtést igényel, és eleve nagyon kompakt kialakítást tesz lehetővé.

Az iMac egy 24 hüvelykes kijelzővel érkezik, amihez 4,5K-s felbontás társul, vékony kávákkal, automatikus színhőmérséklet-szabályozással. A képernyő tetejében, mondhatni a szokásos helyén találjuk meg a kamerát, ami egyrészt már önmagában is jobb minőségű, mint bármelyik korábbi Macben, amire rátesz még egy lapáttal az M1-es chipbe épített képfeldolgozó egység, ami segít még jobbá tenné a képminőséget.

Forrás: Apple

Habár a gép vékony, de ennek ellenére igyekeztek a lehető legjobbat kihozni belőle a hangszórók területén is, ami nem egyszerű feladat, hiszen alapvetően minél több helye van egy hangszórónak, jellemzően annál jobb. Az Apple állítása szerint viszont különböző trükkökkel mégis sikerült elérni egy kiváló hangzást, amit valaha a saját számítógépeikbe építettek, ráadásul még Dolby Atmos térhangzást is tud szimulálni.

A hátulján találunk 4 darab USB-C portot, amiből kettő a Thunderboltot is támogatja, az áramot pedig egy speciális, mágnesesen cuppanó csatlakozón kapja egy külső tápból. Érdekes, hogy az ethernet csatlakozót is ebbe a külső tápegységbe lehet bedugni, és onnantól kezdve az áramkábellel "egybe építve" jut el a jel a számítógépig, így összességében eggyel kevesebb kábelnek kell keringenie a monitor környékén.

Mindezért viszont alsó hangon 1299 dollárt kell letennünk a pénztárnál, míg a jobban felszerelt modellek ára már 1699 dollárról indul.

De még messze nem az M1-es chip karrierjének vége, ugyanis mostantól bekerül az iPad Próba is.

A legprofibb iPadek jellemzően mindig az aktuális iPhone központi processzorának feltuningolt változatát használták, most fordult a kocka, és a laptopokban használt M1-es kerül ide is.

Ezenkívül az iPad Pro még gyorsabb háttértárral érkezik, és elérhető lesz már akkor 2 terabájtos tárhellyel is. A töltőcsatlakozó mostantól támogatja a Thunderbolt-szabványt, így rákapcsolható minden kiegészítő, mi azt igényli, így akár magas felbontású külső monitorok is.

Az új iPad Pro már támogatja az 5G-s hálózatokat is.

Ezúttal a kamerákra is jobban odafigyelt az Apple, és bekerült egy teljesen új, 12 megapixeles ultra széleslátószögű kamera, amihez tartozik egy Center Stage nevű funkció is. Ez tulajdonképpen azt takarja, hogy videóhívás közben bizonyos mértékig tudja a felhasználót "követni" a kamera képe, miközben mondjuk ide-oda mozog a konyhában.

Forrás: Apple

Az iPad Pro új kijelzője már MiniLED technológiára épül, ami konkrétan azt jelenti, hogy 10 ezer aprócska led szolgáltatja a háttérvilágítást, így minden korábbinál jobb kontrasztarányt és fényerőt sikerült elérni.

Az árak tekintetében az új kütyü 11 hüvelykes kijelzővel 799 dollárról, 12,9 hüvelykes kijelzővel pedig 1099 dollárról indul.