Második esélyt kapnak a régi Galaxy mobilok

samsung galaxy upcycling at home
Okostthonos szenzorokká és kütyükké válhatnak a régi Galaxy mobilok
Vágólapra másolva!
Okosotthonos szenzorokká és kütyükké alakítaná azokat a Samsung.
Vágólapra másolva!

A kukába hajítás helyett szerencsére egyre népszerűbbé válik a régi okostelefonok újrahasznosításra történő leadása, ám realisztikusan ez nem elég az általuk jelentett környezeti fenyegetés kezelésére. A Samsung idén januárban újraindította az Upcycling at Home névre keresztelt programját, amelynek keretében arra próbál lehetőséget teremteni a régi készülékek tulajdonosai számára, hogy kidobás vagy leadás helyett más célokra hasznosítsák azokat újra.

Okostthonos szenzorokká és kütyükké válhatnak a régi Galaxy mobilok Forrás: Samsung

A Samsung elsősorban okosotthonos kütyükké alakítaná a régi okostelefonokat, hiszen a bennük lévő szenzoroknak köszönhetően többféle célra is megfelelhetnek, például működhetnek fényérzékelőkként a világítás kapcsolgatásához, de éppen biztonsági kamerákként vagy babamonitorokként is bevethetőek. Az új rendszerszoftvert a SmartThings appon át juttatja el az okostelefonokra a vállalat.

Az alternatív újrahasznosítási program elsőként Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban indult el, egyelőre csak a 2018-as és újabb évjáratú, legalább Android 9 Pie rendszert futtató Galaxy S, Galaxy Note és Galaxy Z modellek vesznek benne részt. Ez probléma, hiszen a gyártó messze a belépőkategóriás és a középkategóriás telefonjaiból értékesíti a legtöbbet, így pont a használtpiacon pár év után többé-kevésbé értéktelen mobilok újrahasznosítása volna az első számú prioritás. Ettől függetlenül a kezdeményezés jó, más gyártók is példát vehetnének róla.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!