Tölthető az Ubuntu 21.04 stabil kiadása

ubuntu hirsute hippo
A Hirsute Hippo kódnevű Ubuntu 21.04 gyári háttérképe
Vágólapra másolva!
Rengeteg hardveren már a Wayland kijelzőszervert használja.
Vágólapra másolva!

Kevés felhajtás mellett megjelent az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció legújabb kiadása, a Hirsute Hippo kódnévre keresztelt Ubuntu 21.04. Az újdonság hosszan támogatott helyett csak egy közbenső verzió, így elsősorban olyan babrálni szerető és problémákat megoldani képes geekeknek ajánlott, akiket nem zavar a csupán kilenc hónapos támogatási ciklusa.

A Hirsute Hippo kódnevű Ubuntu 21.04 gyári háttérképe Forrás: Canonical

Az Ubuntu 21.04 a mostanra megszokottnak megfelelően nem túlságosan izgalmas, a talán legérdekesebb újítása, hogy Intel és AMD videovezérlők esetében már alapértelmezetten a Wayland kijelzőszervert használja, míg NVIDIA chipet észlelve a megszokott X11-et aktiválja. Problémák esetén a többi videovezérlő esetén is lehetőség van a régi kijelzőszerverre való visszaállásra.

Emellett a vállalati ügyfelek a Microsoft Active Directory gyári támogatásának is örülhetnek, bár a rendszergazdáik a rövid támogatási idő miatt valószínűleg pont nem kívánják erre az Ubuntura átállítani a munkaállomásokat.

Természetesen a Canonical frissítette a közel legújabbra vagy legújabbra a rendszert alkotó csomagokat, viszont maradt a GNOME 3.38 kezelőfelület használatánál, az esetleges problémák miatt eltekintett a GNOME 40-re való átállástól. A nagy verziószámbeli váltás ellenére a GNOME 40 csak kisebb újdonságokat hozott, új számozási sémát vezettek be a fejlesztői, emiatt lőtt ki a főverziója.

Az Ubuntu 21.04 telepítőkészlete már letölthető a hivatalos webhelyről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!