Milyen mobil eszközöket vigyünk magunkkal egy túrára?

túra, erdő, mobil, kirándulás, app,
Vágólapra másolva!
Talán furcsán hangzik, de igaz, hogy mára a digitális technológiák, elektronikai eszközök szervesen összefonódtak a túrázással, természetjárással. Rengeteg olyan eszköz vagy digitális szolgáltatás létezik, amely kényelmesebbé, kellemesebbé teheti ezt a tevékenységet, illetve segíthet a kellemes emlékek megőrzésében.
Vágólapra másolva!

Ide tartoznak a profi GPS berendezések mellett például a fényképezőgépek, elemlámpák, a mozgások monitorozására szolgáló okosórák, okoskarkötők, sőt az okostelefonok, valamint a különféle alkalmazások is.

Egy kirándulásra manapság már nem egy pár szendvics és egy bicska társaságában indul el az ember Forrás: Origo

Korábban már bemutattunk ezek közül néhányat a TechBázis hasábjain, úgyhogy most inkább arra fókuszálunk, hogy mire érdemes figyelni, mikor az ember kirándulni indul. Tehát, hogy ezek közül mit érdemes bepakolni a pakkba, hogyan kell felkészülni, és mit lehet otthon hagyni adott esetben. Évtizedek óta kirándulunk, és persze oda vagyunk az elektronikai eszközökért, úgyhogy már igen komoly tapasztalatra tettünk szert, de még így is elő-előfordul, hogy valami fontos dolog kimarad.

Energia

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak úgy induljunk el, hogy minden eszközünk csurig van töltve energiával. Aki arra számít, hogy majd úgyis kibírják a masinák, azt keserű csalódások érhetik. Külön, hordozható akkupakkot érdemes vinni még a rövid kirándulásokra is, ki tudja, hogy mi történhet. Ebből jó olyat választani, amely ellenáll a külső behatásoknak, tehát például egy eső sem teszi tönkre. Arra érdemes figyelni, hogy az akkupakkhoz a megfelelő kábel is szükséges, velünk már többször előfordult, hogy ezt a létfontosságú kiegészítőt otthon felejtettük.

Olyan Powerbank is létezik, amiben az USB-csatlakozók mellett például zseblámpa is van Forrás: Origo

Egyébként mindig viszünk magunkkal töltőt is, ma már sok vonaton is lehet ezeket használni. Sokan nem tudják, de rengeteg vasúti kocsiban, még a régebbi kupés változatokban is van konnektor. Sőt az ülések alatt ott figyel az USB-csatlakozó, amely segítségével pumpálható energia az elektromos készülékekbe. Ha pedig autóval utazunk valahova, akkor azt az autós USB töltőfejről ne feledkezzünk meg. Amennyiben valaki ilyennel nem rendelkezik, érdemes egyet beszereznie, már olcsón meg lehet őket vásárolni.

Telefon

Az okostelefon ma már mindenkinél alap lassan, és egy ilyen eszköz a kiránduláson is jó szolgálatot tehet. Helyettesítheti a fényképezőgépet, a vonatjegyet, és a térképet, viszont ha túrázni visszük, nem árt neki keríteni egy masszív tokot. Lehetőleg olyat, amely csukott állapotban a víztől, ütésektől és a kosztól is megóvja. Indulás előtt érdemes megnézni, hogy akad-e elég hely az okostelefon memóriáján, ha fotózni, videózni szeretnénk, annak kell a hely, és nem jó szórakozás ezzel vacakolni az erdő közepén vagy egy hegycsúcson.

Egy mobiltelefon sok esetben jelenthet komoly segítséget egy kirándulás során Forrás: Origo

Mi egyébként direkt kirándulás/utazás céljára tartunk egy hagyományos, úgynevezett butatelefont is talonban. Ez kicsi, könnyű, alig foglal helyet, viszont az akkumulátora sokkal-sokkal hosszabb ideig bírja, és kártya nélkül is alkalmas vészhívásra, segélykérésre. Szerencsére sosem volt rá szükség, de az ördög nem alszik.

Fényképezőgép

Vannak jó páran, akik kirándulásra visznek magukkal hagyományos fényképezőgépeket is. Az lehet, hogy jobb minőségű fotót lőnek ezek, mint egy okostelefon, de borzasztóan sok a gond velük. Ráadásul kényesek, és mostoha körülmények között igen hamar tönkremehetnek, egy tükörreflexes DSLR gépet akár egy nagyobb koszdarab is hazavághat. Ezek a készülékek szerintünk nem feltétlenül valóak komolyabb kirándulásra, túrázásra, kivéve persze, ha túra célja pont a természetfotózás.

Okosóra, okoskarkötő

Tudjuk, hogy sokan még mindig idegenkedve tekintenek ezekre az eszközökre, mondván, évtizedekig elvoltunk nélkülük. Ez tény, viszont az is, hogy a viselhető smart eszközöket gyakorlatilag a sportoláshoz, testmozgáshoz találták ki.

Rendelkeznek ugyanis különféle érzékelőkkel, amelyek képesek vizsgálni a felhasználó fizikai állapotát, tehát például a pulzusát, véroxigénszintjét. Emellett nyomon tudják követni a megtett távolságot, sebességet, sőt még a kalóriafogyasztást is mérik.

A kapott adatokat pedig képesek elraktározni, és akár telefonos appon is megjeleníteni. Mi az Origo Techbázisnál nagy rajongói vagyunk az ilyen eszközöknek. Egyrészt mindig nagyon jó szórakozás végigböngészni, hogy mikor milyen gyorsan haladtunk, hogy bírtuk a tempót. Emellett az esetleges fejlődés is jól nyomon követhető a segítségükkel.

Haza is vezethet egy GPS-es okosóra Forrás: Origo

Aki szeret kirándulni, annak jó szívvel tudjuk ajánlani ezeket a masinákat. Ráadásul akár már 10 000 forintért is lehet használható berendezéshez hozzájutni, tehát nem arról van szó, hogy luxusterméket kellene vinni az erdőre-mezőre.

GPS navigáció

Sok túrázó használ GPS támogatású, direkt kiránduláshoz fejlesztett céleszközöket, és nem is véletlenül. E termékek rendelkeznek beépített kijelzővel, illetve térképekkel, amelyeken nyomon követhető, hogy merre járunk, az üzemidejük hatalmas, és a kialakításuk általában kifejezetten strapabíró. Számos extra szolgáltatást is tartalmaznak, például speciális szoftvertámogatást is kínálnak melléjük a gyártók.

A navigációs rendszer a mai telefonok mellett régiségnek tűnhet, de azért van haszna bőven Forrás: Origo

Aki ilyesmire nem akar költeni, annak sem kell feltétlenül nélkülöznie a szatellit alapú navigáció által kínált előnyöket. Az okostelefonok között jó pár olyan akad, amely rendelkezik GPS-támogatással, és elérhetőek olyan mobilos alkalmazások, amelyek képesek feldolgozni és megjeleníteni a műholdas helymeghatározás által szolgáltatott adatokat. Az indulás előtt viszont érdemes átnézni a mobilos szoftvert, illetve egészen pontosan annak adatbázisát, azaz, hogy le legyen töltve a készülékre az a terület, ahol kirándulni fogunk. A fent említett céleszközök esetében ilyen gondok nincsenek, de hát ennek ára van, szó szerint. Ilyen mobilos applikáció például a Locust, amelyen elérhetőek a Magyar Turistautak nevű ingyenes térkép is.

Zseblámpa

Egy megfelelő fényű zseblámpa vagy fejlámpa ma már nagyon kis helyre is befér, de ha úgy alakulnak a dolgok, akkor akár életet is menthet. Megéri egy ilyenre beruháznia annak, aki szívesen kirándul, aki a természetbe indul. Érdemes olyat választani, amelynek USB-csatlakozója van, hiszen az ezek után az akkupakkról is feltölthető.

Amit viszont inkább hagyjunk otthon:

Hangszóró

Nagyon zavaró tud lenn egy kellemes, csendes erdőben, ha valaki bömbölteti a zenéjét kirándulás közben. Szerintünk a természetbe nem való ilyesmi. Mindenkit arra biztatunk, hogy hagyja otthon az ilyen masináját és a természetben élvezze a természet hangjait.

Fül- vagy fejhallgató

Ezt sem tartjuk nagyon fontosnak, az ember sokkal jobban teszi, ha természetjárás közben a környezetére figyel. Viszont ezzel legalább nem zavar másokat, ellentétben a már említett hangszórókkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!